Tunus’ta Seçim Sandıkları Kapandı
Tunus’ta bugün gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde oy verme işlemleri sona erdi, sandıklar kapandı. 217 sandalyeli parlamento üyelerini seçmek için 80 parti ve bağımsızlardan oluşan 13 bin aday yarıştı. Seçim güvenliğini tehlikeye atıcı herhangi olumsuz bir olayın yaşanmadığı seçimlerde sadece ufak bazı ihlaller yaşandı. Avrupa birliği gözlemcileri de yapmış olduğu açıklamada, seçimlerin olumlu havada geçtiğini, ufak bazı ihlallerin yaşandığını bununda gayet normal her ülkede yaşanabileceğini ifade ettiler.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şakik Sarsar ve kurul üyeleri sandıklar kapandıktan sonra yaptıkları basın toplantısında seçimlere katılımın kesin olmayan rakamlara göre yüzde 60 olduğunu açıkladı. Tunus Başbakanı Mehdi Cuma, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, hükümeti kurduktan beri bu seçim şölenine hazırlandıklarını ifade etti.
Önceki seçimlerin galibi En-Nahda Partisi Lideri Şeyh Raşit Gannuşi, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Arap baharının deniz feneri olan Tunus’a vatandaş olmaktan gurur ve onur duyuyorum. 50 yıldır dikdatörlükle mücadele ederek bu günlerin yaşanmasında fedakarlıkta bulunanları takdir ediyorum” ifadelerini kullandı. Gannuşi bugün seçim şöleni yaşadıklarını vurguladı.
Gece saat 00.2’ya kadar seçim yasağı devam edecek.
Yaklaşık 5 milyon 300 bin kişinin oy kullandığı seçimlerde, 217 sandalyeden oluşan Tunus Parlamentosu üyeleri belirlenecek. 190 partinin bulunduğu Tunus’ta seçimlere 80 parti katılıyor.
Toplamda 1327 listenin yarıştığı seçimlerde, listelerin büyük bir kısmını partilerin ortaklaşa oluşturdukları koalisyonlar oluşturuyor.
Yurt dışından da ilginin yoğun olduğu seçimleri 90’ı yabancı 800 gazeteci takip etti. Seçimin güvenliği için alınan üst düzey tedbirler kapsamında 80 bin polis ve asker görev yapıyor.
Tunus, 14 Ocak 2011'de gerçekleşen Yasemin Devrimi'nin ardından tarihinde önemli günlerden birini yaşıyor. Ülkede 23 Ekim 2011'de yapılan
Kurucu Meclis seçimleriyle anayasayı yapacak üyeler belirlenmişti. Kurucu Meclis, anayasa çalışmalarını 2014’ün başlarında tamamlayıp, resmi gazetede yayınlanarak uygulamaya koymuştu.
Bugün yapılan parlamento seçimleri ile ülkede 2011'de gerçekleşen Yasemin Devrimi sonrası başlayan geçiş süreci tamamlanmış olacak.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.