"Tüm dünya için felaket başladı"

"Tüm dünya için felaket başladı"

Rusya – Ukrayna arasında devam eden savaşlara yönelik Konya Ukraynalılar Derneği ile Konya Kırım Türkleri Derneği, Konya Gazeteciler Cemiyeti’nde ortak basın toplantısı düzenledi

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü saldırılar devam ederken Konya Ukraynalılar Derneği ve Konya Kırım Türkleri Derneği ortak basın toplantısı düzenledi. Konya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda Konya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, Kırım’da çok ciddi insan hakları ihlalleri olduğunu ve savaş suçu işlendiğini kaydederek “Kırım’ın işgali ile başlayan süreç bugün bütün Ukrayna’nın işgaline yönelik Rusya saldırısı ile çok daha korkunç bir boyut almıştır” dedi. Rusya’nın başlattığı savaşla Ukrayna’yı yok etmek istediğine işaret eden Konya Ukraynalılar Derneği Başkanı Alina Parasiei Göçer, “Rusya başlattığı savaş ile Ukrayna devletini yok etmeyi, güç kullanarak Ukrayna topraklarını ele geçirip işgal etmeyi amaçlıyor. Ukrayna, uluslararası hukuka göre kendini savunma hakkını uygulamaya koydu” şeklinde konuştu.

KONUNUN TÜRKİYE’DE YETERİNCE GÜNDEM OLMAMASI İLGİNÇ

Rus işgali altındaki Kırım’da ciddi insan hakları ihlalleri olduğunu vurgulayan ve Kırım’ın işgali ile başlayan sürecin bütün Ukrayna’nın işgaline yönelik Rusya saldırısı ile çok daha korkunç bir boyut aldığının altını çizen Demirel, “2014 yılından beri Rus işgali altında bulunan Kırım'da çok ciddi insan hakları ihlalleri ve hatta şu anda savaş suçları işleniyor. Bu konunun Türkiye'de yeterince gündem olmaması ilginç bir durum olarak karşımızda. Bunun önüne bir nebzede olsun geçebilmek adına basın toplantısını yapıyoruz. Bundan 8 yıl önce Kırım'ın işgali ile başlayan süreç bugün bütün Ukrayna'nın işgaline yönelik Rusya saldırısı ile çok daha korkunç bir boyut almıştır. Rusya tarihinde pek çok kez yaptığı gibi bugün bir kez daha uluslararası hukuku, diplomasiyi ve imzası bulunan antlaşmaları ayaklar altına almıştır. Ne yazık ki Kırım Tatarlarının tarihi tecrübesi bu endişenin gerçekleşmesi ihtimalini yükseltmektedir. Bugün sadece Ukrayna değil bütün dünya için felaketin başladığı bir gün olarak görüyoruz. Dünyayı felakete götüren bu alçak ve aşağılık girişimi çok önceden planlayarak, adım adım uygulayan Rusya’yı şiddetle protesto ediyoruz” ifadelerini kullandı. Konya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Sırrı Demirel, sözlerini “Tüm Konya'yı kırımımız adına birlik olmaya davet ediyorum” diyerek tamamladı.

UKRAYNA’DA GERÇEK BİR SAVAŞ VAR

Gerçekleştirdiği açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırılara vurgu yaparak Ukrayna’da gerçek bir savaşın olduğunu belirten Konya Ukraynalılar Derneği Başkanı Alina Parasiei, şunları kaydetti: “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya ordusu 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı bir savaş başlattı. Rusya başlattığı savaş ile Ukrayna devletini yok etmeyi, güç kullanarak Ukrayna topraklarını ele geçirip işgal etmeği amaçlıyor. Ukrayna, uluslararası hukuka göre kendini savunma hakkını uygulamaya koydu. Rusya, askeri gerginliği genişletmek Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştırmak için bir fırsat yaratmak için agresif bir dezenformasyon kampanyası yürütüyor. Kremlin, bir sonraki tırmanış turundan çok önce geliştirilen bir senaryoyu takip etmeye devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü hibrit savaşına devam ediyor. Şu anda Ukrayna'da gerçek bir savaş yaşanıyor. Ukrayna düşmeyecek! Durmayacağız ve yorulmayacağız! Toprağımızı ve insanlarımızı korumak için gerektiği sürece şiddetli bir mücadeleye hazırız!”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.