Tüketici haklı

Tüketici haklı

2015 yılında Tüketici Hakem Heyetleri'ne en çok şikayet bankalarla ilgili yapıldı. Konyalı vatandaşların yaptıkları şikayetlerin yüzde 93’ü heyetler tarafından tüketici lehine kabul edildi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında vatandaşlar Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak hakkını aramaya çalışıyor. Daha önce yapılan düzenlemeler ile vatandaşın, 2 bin TL'nin altındaki tutarlar için Tüketici Hakem Heyeti'ne, üstündeki bedeller için ise Tüketici Mahkemesi'ne başvuru yaparak hakkını arayabilmesinin önü açılmıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Konya Ticaret İl Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre bu kapsamda hakkını aramak için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuran Konyalı vatandaşlar 2015 yılı içerisinde toplam 10 bin 491 şikayette bulundu. Başvurular içerisinde en çok şikayeti bankaların muhatabı olduğu tüketici kredileri, kredi kartı, konut finansmanı ve sözleşmeleri yer aldı.

YÜZDE 93 TÜKETİCİ HAKLI

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği’ne göre Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvurular, başvuru tarihinden itibaren altı ay içinde görüşülüp karara bağlanıyor. Yapılan başvurunun durumuna göre karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabiliyor. Bu kapsamda Konya Tüketici Hakem Heyetlerine başvuran vatandaşların toplam 20 bin 97 şikayeti neticelendirildi. Bir önceki yıldan da devreden bu şikayetlerden 18 bin 841 tanesi (yüzde 93) tüketici lehine sonuçlanırken bin 256 tanesi (yüzde 6) ise tüketici aleyhine sonuçlandı. 108 başvuru ise ilgileri nedeniyle başka kurumlara devredildi. 10 bin 491 şikayetten en çok şikayeti 8 bin 656 adet ile bankaların muhatabı olduğu tüketici kredileri, kredi kartı, konut finansmanı ve sözleşmelerini içeren şikayetler aldı. İkinci sırada ayıplı mal ve hizmetlerden kaynaklı şikayetler yer aldı. Vatandaşlar bu kapsamda bin 503 şikayette bulundu. Şikayetlerin diğer başlıkları ise şu şekilde oldu: “167 adet; mesafeli sözleşmeler, abonelik sözleşmeleri, 154 adet; taksitli, kapıdan ve kampanyalı satışlar, 11 adet turistik, devre mülk, tatil, paket tur.”  

EN ÇOK ŞİKAYET KART AİDATINA

171 milyon adete ulaşan kart sayısıyla Türkiye’de kredi kartı kullanımı, Avrupa ülkeleri arasında en üst sırada bulunuyor. Kredi kartı kullanım miktarının da her geçen yıl arttığı ülkemizde vatandaşlar en çok kredi kartı yıllık ücreti ve ek ücretlerden şikayet ediyor. Meram Tüketici Hakem Heyeti yetkililerinden alınan bilgiye göre de vatandaşların en çok şikayet ettiği konuların başında bankacılık ile ilgili konular yer alıyor. En çok başvuruyu dosya, aidat ve hesap işletim ücretini talep eden vatandaşların oluştururken ikinci sırada iletişim hizmetleri ile ilgili şikayetler ön plana çıktı. Sosyal medyada da en çok şikayet edilen konulardan olan internet ve telefon hizmetleri ile ilgili problemler Tüketici Hakem Heyetlerine en çok şikayet edilen konular arasında yer aldı. 

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.