Tüketici hakları tarihimizde var

Tüketici hakları tarihimizde var

KTO Karatay Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Tüketici Hakları Sempozyumu’nda “Tüketici haklarının nasıl korunabileceği?” konuşuldu

KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksekokulu tarafından “1. Tüketici Hakları Sempozyumu” düzenlendi. Programa Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk’ün yanı sıra Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan’da katıldı. 2 oturumla gerçekleştirilen sempozyumun oturum başkanlıklarını KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ramazan Yıldırım ile Prof. Dr. İbrahim Dülger yaptı. Programın içeriğini “Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar, tüketiciler tarafından düzenlenen kıymetli evrakın geçerliliği, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelinin hukuki bakımdan değerlendirilmesi, tüketici mahkemelerinin uygulamaları, tüketici mahkemelerinde sık karşılaşılan sorunlar ve tüketici hakem heyetlerinin çalışmaları ve uygulamaları” gibi konular oluşturdu.

DERİN BİR KÜLTÜRE SAHİBİZ

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Şahin, KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytekin Çelik, KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yavuz, I. Tüketici Mahkemesi Hakimi Ali Rıza Tarhan ve Konya Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz yirmişer dakikalık bölümlerle konuyla ilgili deneyimlerini aktardı. Oturumun son bölümünde ise soru - cevap kısmına geçildi. Sempozyumun önemine vurgu yapan KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, “Konya, tüketici hakları konusunda derin bir kültür ve tarihe sahiptir. Tüketici haklarının sistematik olarak uygulandığı dünya üzerindeki ilk şehir Konya’dır. 13. yüzyılda bu topraklarda hayat bulan ve Anadolu’ya yayılan Ahilik sisteminde ilk ve temel şart; esnaf, sanatkâr ve tüccarımızın kalite ve standardı gözeterek ticaret yapmasıdır. Ahiler müşteri ilişkilerine son derece önem verirlerdi. Ticarette “müşteri velinimetimizdir” ilkesinin yerleşmesine vesile olan Ahi kültürüyle yetişmiş esnaf ve sanatkârlarımızdır. Bu söz bugün bile birçok işyerinde asılı olarak durmaktadır. Böylesine insanı ön plana alan bir anlayışa sahip olan Ahilik sistemi o dönemde Anadolu’nun dünyanın ticaret merkezi olmasına da büyük bir katkı sağlamıştır” dedi.

ADALETLİ BİREYLER YETİŞTİRMELİYİZ

Sempozyuma katılan Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan Adaletli bireyler yetiştirmeliyiz diyerek hukukun önemine dikkat çekti. Erdoğan, “Bizler adaleti hukuk üstünlüğü olarak görüyoruz. Yargıya sadece adaletin tesisini sağlayan ve temel hakları sağlayan bir unsur olarak bakmıyoruz. Hukukun olduğu bir ortamda sorunların ortadan kalkacağına olan inancımız devletimizin ilerlemesinde ki en önemli kılavuzumuz olmaktadır’’ diyerek konuşmasına son verdi. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Şahin Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar ile ilgili sunumda yapılan her sözleşmenin haksız şartlara bir örnek teşkil ettiğini vurguladı. Bir eylemin haksız bir şart sayılması için 3 ana unsuru taşıması gerektiğini belirten Şahin, öğrencilerin yurtlar ve barınma evleri ile yapmış oldukları bir kısım sözleşmelerin haksız şartlara yol açtığını belirtti. Tüketiciler tarafından düzenlenen kıymetli evrakın geçerliliği konusuna değinen KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytekin Çelik de kıymetli evrakın en önemli unsurlarından birinin senet ile hak arasındaki bağlılık olduğunu dile getirdi. Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelinin hukuki bakımdan değerlendirilmesi konusunda bilgi veren KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yavuz da “Elektrik piyasasının ne olduğunu anlamak, kayıp kaçak bedelinin ne olduğunu anlamak demektir” sözü ile sektörel yaşam ve hukuk kurallarının iç içe olduğu bilgisini sempozyuma katılan öğrenciler ile paylaştı. 1.Tüketici Hakları Sempozyumu 1. oturumu öğrencilerin sorularının cevap bulması ile sona erdi. Sempozyumun 2. oturumda da tüketici hakları ele alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.