Tüdef Genel Başkanı Yılmaz: Kredi Kartında Dört Taksit 'Babacan' Olmaz

Tüdef Genel Başkanı Yılmaz: Kredi Kartında Dört Taksit 'Babacan' Olmaz

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ekonomi yönetiminin kredi kartı limitleri ve taksitlerinin sınırlandırılmasıyla ilgili olarak Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) üzerinden yürüttüğü çalışmaların, tüketici kes.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ekonomi yönetiminin kredi kartı limitleri ve taksitlerinin sınırlandırılmasıyla ilgili olarak Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) üzerinden yürüttüğü çalışmaların, tüketici kesiminde soğuk duş etkisi yaptığını söyledi. Bursa’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Yılmaz, "Ekonomiyi canlandırmak adına, afyona alıştırır gibi taksite alıştırılan tüketiciye taksit sınırının getirilmesi, yaşam standartını son derece olumsuz etkileyecek ve tüketiciyi yaşama küstürecektir. Kredi kartı limitinin tüketici gelirinin dört katıyla sınırlandırılması yeni bir uygulama değildir. Bankaların bugüne kadar gereğini yerine getirmediği, yasal bir zorunluluktur." dedi.

Bankaların bugüne kadar ilgili hüküm yokmuş gibi keyfi uygulamalarına devam ettiğini öne süren TÜDEF Genel Başkanı Yılmaz, BDDK’nin de denetlemek yerine seyrettiğini söyledi. Bankaların bu keyfi uygulamalarının tüketiciye fatura edilmesinin, bugün bile gerçek olmayan beyan geliri üzerinden ayrı ayrı kart limiti verilerek haksız kazanç elde etmelerinin yetkilileri harekete geçiremediğini iddia etti. Satın alma gücünün yetersizliğinin tüketiciyi taksitli yaşama mahkum ettiğini savunan Yılmaz, şunları kaydetti: "Tüketici, yaşamı boyunca taksitle yaşama tutunmak zorundadır. Bu, tüketicinin seçimi değildir. Tüketici, temel ihtiyaçlarını ancak taksitle satın alabilmektedir. Bu konuda bir tedbir getirilecekse bu taksitlerin sınırlandırılması değil, satın alma gücünün iyileştirilmesiyle mümkün olabilir. Aksi takdirde tüketicinin yaşama sevincini ve geleceğe dair umutlarını karartmaktan başka bir işe yaramaz."

Kredi kartlarına gerçek gelir üzerinden limit verilmesi konusunda bankaların devamlı denetlenmesini de isteyen Sıtkı Yılmaz, asgari ödemeyle borçlarını öteleyen 10 milyon ve takipteki 2 milyona yakın tüketicinin borçlarının tasfiyesi için kanuni düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. TÜDEF Genel Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti: "Taksit sınırlandırılması yerine asgari ödeme tuzağının kaldırılması gibi tedbirlerin getirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bir asgari ücretlinin, beyaz eşya ve mobilya ihtiyacını dört taksitle karşılaması mümkün değildir. Bu tedbir, tüketiciyi zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması için tefecilere muhtaç hale getirecektir. Hükümetin görevi tüketicinin yaşamını zorlaştırmak değil, tersine kolaylaştıracak tedbirler almaktır. Bu nedenle kredi kartı alışverişlerinin dört taksitle sınırlandırılmasına yönelik tedbirler, tüketici lehine yorumlanacak babacan tedbirler olmayacaktır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.