TRT Türk müziği arşivini internete taşıdı

TRT Türk müziği arşivini internete taşıdı
Osmanlı döneminden kalan el yazma nota külliyatının da yer aldığı TRT'nin tarihi Türk müziği arşivi, internet ortamında kullanıma açıldı.

Osmanlı döneminden kalan el yazma nota külliyatının da yer aldığı TRT'nin tarihi Türk müziği arşivi, internet ortamında kullanıma açıldı. Projenin tanıtımına katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Esasen müzik kültürümüz çok zengin. O güzel insanların varlığını çok daha iyi hatırlıyor, onlar eksik olsaydı bir parçamızın eksik olacağını çok iyi görebiliyoruz” dedi.

19. yüzyıldan kalan notaların bir kısmı uzun yıllardır TRT Müzik Dairesi Başkanlığı'nın arşivlerinde saklıydı. 2008'den bu yana Müzik Dairesi Başkanlığı, İTÜ, Türk Müziği Devlet Konservatuarı ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nin ortak yürüttüğü çalışma sonucu 12 bin 548 nota dijital ortama aktarıldı. Hamparsum nota sistemi ile yazılmış çeşitli el yazma külliyat Batı ve halk müziği notaları, Türk operetleri, kantolar, köçekçe takımları ve fasıl dizileri bugünden itibaren internet ortamında kullanılmaya başlandı. www.trtkulliyat.com adresinden ulaşılabilecek bu eserlerin sayısının zamanla 70 bine çıkması planlanıyor. Türk müziği tarihini aydınlatan bu eserlere siteden ulaşmak ücretsiz olmayacak. Siteyi incelemek ücretsiz fakat notaların çıktısını alıp kullanmak isteyen meraklıların siteye üye olmaları gerekiyor. Makam, bestekar adı ve forma göre arama yapılabilecek sitede bir nota sayfasının bedeli 25 kuruş. Projenin tanıtımı bugün Harbiye'deki İstanbul Radyosu'nda gerçekleştirildi. Tanıtıma Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

165 bin sayfa tek tek incelenerek TRT’nin müzik hafızasının yenilendiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Web sitesine sayfasına aktarıldı herkesin istifadesine sunuldu. Bildiğimiz kadarıyla esasen müzik kültürümüz çok zengin. Bu kadarın eserin içerisinde şimdi bunları dijital ortama aktarmak lazım. Özellikle besteleriyle edebiyatıyla sanatın her türünde başarılı olmuş içimizde imparatorluk bünyesinde yaşamış cumhuriyet döneminde yaşayan farklı inanç grupların azınlıkların geçişte birlikte bir medeniyeti inşa ettiğimiz hangi etnik kökenden olursa olsun o güzel insanların varlığını çok daha iyi hatırlıyor onlar eksik olsaydı bir parçamızın eksik olacağını çok iyi görebiliyoruz. Bütün insanlığın ortak istifadesine sunmak TRT’nin başardığı yarış oldu. Arşiv bizim için vazgeçilmez bir unsurdur. Özellikle musikide bu özellikler çok daha fazla olacaktı. Şüphesiz bir kısmının belli bir ücrete tabii olması da doğrudur. Bu her yerde böyledir” dedi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de, “Bu çalışma bizim sadece notaları internet ortamına aktarmak değil, imparatorluğun mirasını size getirmek istedik. Bu faaliyetlerde arkadaşlarımızı çok özverili çalıştılar. Bu çalışma ile 3 ayaklı bir yapı öngörüyoruz. Birincisi her isteyen insan rahatlıkla bizim siteye erişecek ve çalışmalarımızı görecek. Abone olarak notaları görebilecekler ama bu notaları alıp kullanmak istiyorlarsa gene orada ayarladığımız bir yapıyla belli bir miktar ücretle arşivlerimizden yararlanacaklar” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.