Trafik sigortasında rahatlatan değişiklik

Trafik sigortasında rahatlatan değişiklik

Trafik sigortasında değişiklik içeren kanun tasarısı Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek, yasalaştı. Vista Sigorta Sahibi İbrahim Can, yeni uygulamanın hem araç sahiplerini hem de sigorta şirketlerini rahatlatacağını söyledi

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin üzerindeki görüşmeler 8 Haziran'da  TBMM Genel Kuruluna sunulmuştu. Trafik sigortasında değişiklik içeren kanun tasarısı Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek, yasalaştı. Yapılan değişikliğin sigorta şirketlerini memnun ettiğini söyleyen Vista Sigorta Sahibi İbrahim Can, şunları kaydetti: “Trafik sigortasında vefat tazminatı sigorta genel şartlarına göre; kişinin yaşı, geliri, bakmakla yükümlü olduğu kişiler gibi birçok kritere göre hesaplanması sigorta şirketlerinde daha düzenli olması ve önünü görmesi açısından iyi oldu” dedi.

TRAFİK SİGORTASI YENİDEN DÜZENLENDİ

Yeni düzenlemeye göre trafik kazalarında, sigortadan ödenecek vefat ve sakatlık tazminatı hesaplamasına standart geleceğinin altını çizen Can, şunları ifade etti: “Böylece mahkemeler birbirinden farklı tazminat kararları vermeyecek, hak kaybı yaşanmayacak. Vatandaşlar haklarını hukuk yolu ile ararlarken dosya masrafı gibi masraflarla artıyor hukuk üzerinde bir yoğunluğu oluşturuyordu. Yeni düzenlemede mahkemelere başvurmaya gerek kalmayacak, mağdur olan taraf ne alacağını, sigorta şirketi de ne ödeyeceğini bilecek. Bu sayede son dönemde türeyen hasar aracılarına da gerek kalmayacak.”

adsiz-001.jpg

DOLANDIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLİCİK

Piyasada hasar danışmanlığı adı altında şirketler meydana geldi bu şirketlerin bazılarının sadece rant için faaliyetlerde bulunduğunu belirten İbrahim Can, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tazminat ödemelerinde tavan limitleri çok fazlaydı 2021 yılı itibari ile bu tavan fiyatlar 430 bin TL’ye kadar çıktı her bir sigorta şirketi kendince bir ödeme planı ortaya çıkardı. Tazminat ödemelerinde ortak kriterlerin olmayışı Sigortalar açısından hasar ödemelerinde gecikmeye sebep oluyordu. Bu da vatandaşı mağdur ediyordu. Bu sürecin getirdiği tutarsızlık ve süreçte vatandaşların hakkını aramak için Hukuk yollara başvurması hem yargıyı yükünü artırıyor hem de vatandaşın dosya masrafı gibi artı masrafların oluşmasına sebep oluyordu. Hasar danışmanlığı adı altında şirketler ortaya çıktı. Tabi işlerini düzgün yapan firmaları tenzih ederek söylüyorum bu tarz şirketler çok organize bir şekilde çalışıp kazazede vatandaşları ayrıca dolandırıyorlardı bu yenilikle bunlarında önüne geçildi. Tazminat hakkı olan vatandaş artık kendisi başvurabilecek”.

DAHA UCUZA SİGORTA YAPTIRABİLECEKLER

Sigorta ödemelerinde bir standart getirilmiş oldu. Bu standart ile birlikte sigorta şirketleri de Tazminat ödemeleri için Bir maliyet öngörüsü oluşturabilme imkânı sağladı. Tazminat ön görüsü sigorta şirketlerinin daha iyi sigorta maliyet hesaplamaları ön görecek. Standartın getirilmesi ile birlikte vatandaşlar daha düşük maliyetlere sigortalarını yapabilme ihtimalini artıracaK tazminat ödemlerinde yaşanan belirsizlikler bu ödeme ile ortadan kalkmış olduğunu belirten Vista Sigorta şirketi işletmecisi İbrahim Can, son olarak şunları söyledi: “Değer kaybı tazminatında aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarı dikkat alınacak. Trafikten çekilecek, hurdaya çıkmış araçlar sigortadan değer kaybı tazminatı alamayacak. Yerinde bir karar olduğu kanaatindeyim inşallah ülkemiz için hayırlı olur” dedi. 

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum