Törenler sönük geçti

Törenler sönük geçti

Hz. Mevlana'yı Uluslararası Anma Törenleri, bugün devlet erkanının da katılacağı Vuslat gecesi ile sona eriyor. Anma törenleri bu yıl sönük geçti. Törenlere en fazla katılım ise İran'dan oldu

7 Aralık'ta Kandil Uyandırma Merasimi ile başlayan Hz. Mevlana'yı Uluslararası Anma Törenleri, bugün Mevlana'nın vefat gecesi, yani Vuslat gecesi ile son buluyor. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 742. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri'ne bu yıl katılım düşük oldu. Geçen yıllarda yabancı devlet adamlarının da büyük ilgi gösterdiği Konya'daki etkinlikler bu yıl sönük geçti. Diğer illerde yapılan alternatif etkinlikler, bu yıl da Konya'ya zarar verdi. Katılımın düşük olması turizmcileri ve esnafı üzdü. Öte yandan bu yıl törenlere en fazla katılım İran'dan oldu. Çok sayıda İranlı, Mevlana'nın 'gel' çağrısına uyup Konya'ya geldi.

TÖRENLERE KATILIM AZ OLDU

Anma törenleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kazım Yanar, "Anma törenleri nedeniyle Konya'da 40'tan fazla etkinlik gerçekleştirildi. Şehrin farklı noktalarında programlar gerçekleştirildi. Geçen yıl katılım daha fazlaydı. Bu yıl yurt içinden ve yurt dışından gelen turist sayısında düşüş gözleniyor. Bu düşüş bizi üzdü. Düşüşün birçok nedeni var. 7 Haziran ile 1 Kasım tarihleri arasındaki siyasi belirsizlik bile etkili oldu. Yerli turist sayısında ciddi bir gerileme var. Güneydoğu'daki olaylar da etkili. Doğu illerinden katılım olmadı. Turizmcilerin istediği olmadı" açıklamasında bulundu.

SEMA AYİNİ DEJENERE OLMASIN

Törenlere en fazla katılımın İran ve Pakistan'dan olduğunu belirten Yanar, "TÜRSAB olarak İran'a 3 kez gezi düzenledik. Farklı bölgelerde girişimlerde bulunduk. Bunun karşılığını aldık" sözlerini kullandı. Başta İstanbul olmak üzere diğer illerde yapılan alternatif etkinliklerde gerçekleştirilen sema ayinin aslına uygun şekilde yapılmadığını belirten Yanar, "Sema bir duadır, niyazdır. Dolayısıyla sema aslına uygun şekilde yapılmalı. İstanbul ve diğer bazı illerde restoranlarda, içkili mekanlarda, otellerde sema yapılıyor. Bu tür olumsuz hadiseler bizi üzüyor. Semanın dejenere olmasını istemiyoruz. Bu işi sıkı tutmak lazım. Sema ayini UNESCO'nun koruması altında. Aslına uygun olmayan şekilde yapılmazsa UNESCO korumayı bırakır. Mevlana'nın ticarileştirilmesine karşı çıkıyoruz" açıklamasında bulundu.

PİRİMİZİ BAŞKA ŞEHİRLERE TAŞIDILAR

Mevlana civarı esnaflarından lokantacı Rasim Dağ da, "Geçen yılları mumla arıyoruz. Törenlere katılım her geçen yıl azalıyor. Törenlerde istediğimiz hareketlilik olmadı. Pirimizi başka şehirlere taşıdılar. Törenler Konya'nın hakkıdır. İstanbul ve Ankara'daki törenler nedeniyle şehre gelenlerin sayısı düştü. Alternatif törenler Konya'ya darbe vurdu. Törenleri Konya'dan almak istiyorlar. Buna engel olmak gerekiyor" dedi. Esnaf Mustafa Yetim ise, "Önceki yıllarda gerçekleştirilen törenler daha yoğun geçiyordu. Diğer şehirlerde yapılan törenlere karşı çıkıyoruz. İstanbul'daki törenin reklamı çok yapılıyor. Konya'nın reklamı az yapılıyor. Etkinliklerin merkezi Konya'dır" sözlerini kullandı. 

ESKİDEN DÜKKANI 12'DE KAPATIYORDUK

Hediyelik eşya ve tarihi halı satıcısı Ahmet İyigülseven ise, "Geçen yıllarda esnaf dükkanlarını işlerin çokluğu nedeniyle gece saat 12'de kapatıyordu. Şimdi esnaf dükkanının kepengini en geç saat 7'de indirip evine gidiyor. İşlerde gözle görülür bir artış görülmedi. Esnaf istediği satışı yapamadı" dedi. Şehre gelen turistlerin bir dizi sıkıntıyla karşılaştığını da belirten İyigülseven, "Turistler şikayetlerini bize iletiyor. Mevlana Kültür Merkezi'nde lavabo sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle yaşlılar sıkıntı yaşıyor. Isıtma sisteminde sıkıntı varmış. Çevredeki düzenlemelere de tepki var. Bazı ağaçların kesilmesi tepki toplamış" diye konuştu.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum