Torba'da sona doğru

Torba'da sona doğru

Milyonlarca insanın gözü kulağı Meclis'te görüşülen Torba Yasa Tasarısı'nda.

Milyonlarca insanın gözü kulağı Meclis'te görüşülen Torba Yasa Tasarısı'nda. Görüşmelerde sona gelindi. Tasarının haftasonunda yasalaşması bekleniyor. Tasarıyla taşeron işçilere kadro verilmeyecek. Vergi ve sigorta borçlarındaki faizler ise siliniyor

Milyonlarca insanı ilgilendiren ve kamuoyunda "Torba Tasarı" olarak bilinen 'Torba Yasa Tasarısı'nda son aşamaya gelindi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tasarıyla ilgili görüşmeler devam ediyor. 149 maddelik tasarının haftasonunda yasalaşması bekleniyor. Tasarıda maden ve taşeron işçiler ve vergi affı ile ve benzeri bir çok konuda madde var. Tasarıyla vergi ve sigorta borcu olanlara aff geliyor. Borçları yeniden yapılandırılıyor. Buna göre gelen faizler tümüyle silinecek. Taşeron işçilere kadro verilmeyecek. Borçlar üzerindeki faizler kalkacak, ana para üzerinden ise taksit imkanı tanınacak. Maddeler yarısından fazlası görüşüldü. Meclis, tasarı nedeniyle çalışma takvimini uzattı. Muhalefet bazı maddelere karşı çıkıyor. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Atilla Kart, Torba Yasa Tasarısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

VERGİ BORÇLARI YAPILANDIRILIYOR

Tasarıda 149 maddenin bulunduğunu, şu ana kadar tasarının 83 maddesinin görüşülüp kabul edildiğini kaydeden AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, yasanın geniş kitleleri ilgilendirdiğini söyledi. Tasarıyla maden işçilerinin işlerinin kolaylaştığını söyleyen Baloğlu, "Maden işçiler daha az çalışacak, erken emekli olacak. Sigorta borçları ve vergi borçlarıyla ilgili düzenleme var. Borçlar yeniden yapılandırılıyor. Faizleri siliyoruz. Vatandaş ana parayı ödeyecek. Milyonlarca vatandaş merakla bekliyor yasayı. Taşeron işçilere kadro yok. Onların özlük haklarında iyileştirmeler var. İşten çıkarmalar zorlaştırılıyor. Muhalefet yasayı geciktirmek için elinden geleni yapıyor. Lüzumsuz tartışmalar yaşanıyor görüşmelerde. Bir sıkıntı çıkmazsa tasarı hafta sonunda yasalaşabilir" şeklinde konuştu.

TAŞERONA KADRO VERİLMEYECEK

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da, "Ramazan ayında tasarı için sahura kadar çalıştık. Kamuoyu merakla yasayı bekliyor. Torba Yasa Tasarısı'nda taşeron sistemi ile ilgili düzenlemeler var. Sözleşmelerin 3 yıl olması gündemde. Artık asil işlerde taşeron çalıştırılmayacak. Taşerona kadro verilmeyecek. Mahkemelerin kararına rağmen işçilere kadro verilmiyor. Mahkemeleri dinleyen yok. Taşeron sisteminin kölelik olduğunu herkes biliyor. Yasa, bu sistemi meşrulaştırıyor" dedi. Tasarıda vergi affıyla ilgili maddelerin de bulunduğunu söyleyen Kalaycı, "30 Nisan öncesi vergi borçları ve sigorta borçlarına yapılandırılma getiriliyor. Gecikme zamları siliniyor. Enflasyona göre güncelleme yapılacak. Vatandaşın avantajı olacak. Vade farkı ödemek kaydıyla 36 ayda ödeme imkanı getiriliyor" dedi. Maden ocaklarında çalışan işçilerle ilgili olumlu düzenlemelerin de bulunduğunu kaydeden Kalaycı, "Maden işçileri çok sayıda avantaj elde edecek. Torba'da çok değişik konularda maddeler var. Meclis çalışma takvimini uzattı. Çalışmalar haftasonunda bitebilir. 67 madde kaldı. Günde 16-17 madde geçerse haftasonuna yetişebilir" diye konuştu.

KASA AFFINA KARŞI ÇIKILIYOR

Kasa affı, TÜRGEV, özelleştirmeler, memurlar ve meraların yapılaşmaya açılmasıyla ilgili 5 maddeye karşı çıktıklarını aktaran Kalaycı, "Meraların tarıma açılması kabul edilemez. Tarım arazileri yok olur. Kasa affı ile açıklar kapatılacak. Açıklar görülmediği için vergi kaçırılacak. TÜRGEV'e arsanın yanında artık bina da bağışlanacak. Bu maddeler 17 ve 25 Aralık süreciyle de bağlantılı. Özelleştirmelerle ilgili maddeler var. Eti Alimünyüm'u ilgilendiriyor. Özelleştirmelerde mahkeme kararları var. Düzenleme bunları yok sayacak. Ayrıca bazı maddelerde memurun güvencesini ortadan kaldırıyor. Bu nedenle bu 5 maddeye şiddetle karşı çıkıyoruz. Hükümet bu maddelerde geri adım atmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

GÜNÜBİRLİK KANUNLAR ÇIKARIYORUZ

Tasarının biçimini eleştiren CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise, "Tasarı Torba Kanun olarak görüşülüyor. Mevzuatımızda böyle bir kanun yok. Bu tasarıyla 45 kanunda değişiklik yapılıyor. Bu bir parlemonto faaliyeti değildir. Mevzuatımız talan edildi. Yağmalandı. Hukuk devleti olmaktan çıktık. Kanun devletinde önünüzü görürsünüz. Ama biz tamamen çıkar ilişkisine dayalı, günlük kanunlar çıkarıyoruz. Görüşülen maddeler ağırlıklı olarak Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasıyla ilgiliydi. 83 madde kabul edildi. Şimdi de ağırlıklı olarak vergi borçlarının üzerinde duruluyor. Kayıt dışı ilişkilerin üstünü örtmeye yönelik düzenlemeler var. 17 Aralık aktörlerine af getiriliyor. Türkiye'de her şey Recep Tayyip Erdoğan'ın programına göre şekilleniyor. Erdoğan'ın programına göre Meclis çalışıyor. Anayasal kurumlar, işlerini yapmıyor. İktidar için çalışıyor" dedi.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.