Toplu ulaşım özendirilmeli

Toplu ulaşım özendirilmeli

Okulların açılması ile birlikte Konya'da zaten sıkıntılı olan ulaşım iyice içinden çıkılmaz hale geldi

Okulların açılması ile birlikte Konya'da zaten sıkıntılı olan ulaşım iyice içinden çıkılmaz hale geldi. Konya Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, "Şehir merkezinde toplu ulaşım araçları özendirilmelidir” dedi

Konya'da şehir içi ulaşım çileye döndü. Sabah ve akşam iş çıkış saatlerinde trafikteki yoğunluk İstanbul trafiğini aratmıyor. Özellikle araç yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde kazalar da artıyor. Nalçacı Caddesi, Otogar Kavşağı gibi bölgelerde uzun araç kuyrukları oluşuyor. Okulların açılması da trafiği olumsuz etkiledi. İstatistiklere göre Türkiye genelinde özel araç kullanımı gittikçe artıyor. Toplu ulaşım özendirilmediği için vatandaşlar özel araca yöneliyor. Konya Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Osman Nuri Çelik, Konya'daki trafik yoğunluğu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Toplumun büyük bir bölümünün özel araç kullanmayı bir sınıf atlama olarak gördüğünü dile getiren Çelik, İstanbul'da trafikte araç başına 1,2 kişi düştüğünü söyledi. "Araba bizi değil, biz arabayı taşıyoruz" diyen Çelik, "Özel araç kullanımında ciddi bir artış var. Bu da trafikte yoğunluğa sebep oluyor. Avrupa'da uygulanan toplu ulaşım özendirme politikaları ile birlikte, toplu ulaşım arttı ve insanlar daha da bilinçlendi. Ancak Türkiye geneline bakıyoruz, toplu ulaşımı maddi durumu iyi olmayan insanların kullandığı gibi yanlış bir algı var. Öncelikle bu algının değişmesi gerekiyor" ifadeleri kullandı.

TOPLU ULAŞIMIN ÖZENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Trafik yoğunluğunun kökten çözümünün toplu ulaşımın özendirilmesi olduğunu söyleyen Çelik, "Bu sorunun çözülmesi için bir uzman görüşüne gerek yok. Tek çözüm toplu ulaşım kullanımının artmasıdır. İstanbul'da bir sayım yaptılar ve trafikte araç başına kaç kişi düşüyor tespit ettiler. Sonuç 1,2 kişi. Çok vahim bir sayı. Konya'da böyle bir sayım yapılmadı ancak ben bu sayının değişmeyeceğini düşünüyorum. Bu sayı bizlere, araçlarda sadece bir kişinin seyahat ettiğini gösteriyor. Otobüsler, tramvaylar kullanılsa, trafik çok daha rahat olacak. Bugün bakıyoruz, adam devlet memuru evinin önünden servis kalkıyor, iş yerinin kapısına bırakıyor. Ancak adam özel aracı ile işe gidip geliyor. Araç kullanımı Türkiye'de bir sınıf atlama olarak görülüyor maalesef. Araç sayısı gittikçe artıyor. Bunun önüne geçilemiyor. Yolları genişletmekle veya köprü yapmakla olmuyor. Yapılabiliniyor ise metro yapılsın. Eğer ben vatandaşları toplu ulaşıma teşvik edemiyorum diyorsan yolu da yer altına indireceksin" ifadelerini kullandı.

BAŞKANLAR OTOBÜSE BİNSİN

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in bir kaç seferlik otobüse binerek toplu ulaşımı özendirmesi gerektiğine dikkat çeken Çelik, "Belediye başkanları örnek olarak otobüslere binerek toplu ulaşımı özendirsin. Böylelikle bir kampanya başlatılmış olur. Vatandaşlar da şehrin ileri gelenlerin sözlerine daha çok itibar gösterirler. Mesela KTO Başkanı Öztürk haftada bir gün tramvay binsin ve vatandaşlara toplu ulaşımın bir sınıf farkı yaratmadığını göstersin. Toplu ulaşım özendirilsin diyoruz ancak toplu ulaşımın da bu konuda iyileştirilmesi gerekiyor. Eski tramvaylara milletin binesi gelmiyor. O eski tramvaylarla oturarak yolculuk ederken bile insan yoruluyor. Yeni tramvaylar gelmeye devam ediyor. Yeni tramvaylara göre de durak düzenlemeleri yapılıyor. Ancak sen 2 metre başına bir durak koyarsan, yeni tramvaylar pek de bir işe yaramaz. Bakıyoruz, tramvay kalktıktan sonra daha hızlanamadan tekrar durakta duruyor. Işıklarda uzun süre bekliyor. Sen bu tramvayı yerin altına indirsen, hem tramvay daha hızlı gideceği yere gider hem de yol rahatlar" şeklinde konuştu.

OTOBÜSLER BOŞ GİDİP GELİYOR

Belediye otobüslerinin yeterince kullanılmadığını dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tramvaylar yine bir nebze kullanılıyor ancak otobüsler çoğu zaman boş gidip geliyor. Otobüs binenlere maddi durumu düşük gözüyle bakılıyor. Özellikle sıkıntının yaşandığı bölgelerden birisi de İstasyon bölgesidir. Konya- Ankara arası 1 saat 20 dakika ama istasyondan merkeze gitmek de 1 saat kadar sürüyor. Bu sorunun çözülmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. Öncelikle toplu taşıma özendirme kampanyaları yapılması gerekiyor. İkincil olarak toplu taşıma şartlarının daha da iyileştirilmesi lazım. Bunlar sağlandığı taktirde trafikteki yoğunluk azalacaktır."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum