Tohumculara ‘fırsatçı’ iddiası

Tohumculara ‘fırsatçı’ iddiası

Tohum fiyatlarında keyfi olarak fiyat artışına gidildi. Yağlık ayçiçeği ve mısır tohumu, geçen yıla oranla yüzde 200 oranında zamlandı.

Tarım ve hayvancılık sektöründeki yanlış politikalara bir de “keyfiyet” eklendi. Girdi maliyeti altında ezilen çiftçinin giderinin düzenli olarak artması da dikkatlerden kaçmıyor. Mazot, enerji, gübre fiyatlarındaki artış bel büküyor. Üreticiler, özellikle tohumda keyfi fiyat artışı yapıldığını söylüyor.  Yapılan hesaplamalara göre tohum fiyatı, geçen yıla oranla yüzde 200 arttı. 

TOHUMA 3 BİN 200 TL DENİLİYOR!

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, hükümetin marketlerdeki fahiş fiyatlarla mücadele ettiği gibi, tohumculuk sektöründe de mücadele etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bahar sezonunda ekimi yapılacak yağlık ayçiçeği ve mısır tohumunda yüzde 200 oranında artış yaşandığını dile getiren Başkan Kavuneker, “Geçen yıl, tohum 900-1000 TL civarındaydı. Bu yıl, yani şu an 3 bin, 3 bin 200 TL deniliyor. Girdi maliyetindeki artış ile üreticinin ürününden kazandığı miktar arasında uçurum var. Girdi maliyetleri kaç katına çıkmış, üretici ne kadar kazanmış? Yağlık ayçiçeğini bu yıl 7-10 bin lira arasında sattık. Mısır geçen yıl 4 bin liraya satılıyordu, şimdi 4 bin 500 liraya satılıyor” dedi. 

DENETİM OLMAZSA ÜRETİM DÜŞER

Tarım sektöründeki girdi maliyeti yükselişinin, enflasyondaki artışı körükleyeceğini ifade eden Rıfat Kavuneker, “Cumhurbaşkanımız 'Enflasyonla mücadele ediyoruz' derken, yaşanan bu keyfi fiyat artışları, üreticinin canını çok sıkıyor” şeklinde konuştu. “Tohumculuk sektörünün kontrol altına alınması gerekir. Yerli üretim olsa da, bazı marka tohumlarda dışa bağımlıyız” diyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiftçi, hibrit tohumdan ve sertifikalı tohumdan fiyat artışlarından ötürü kaçacak. Bu da üretimin düşmesi demek, Acilen bir denetim şart. Haksız rekabetin önüne geçmek gerekir.” 

4-2-rifat-kavuneker.jpg

ÇİFTÇİ BÜYÜK PANİK İÇİNDE 

Çiftçinin çeşitli söylemlerden ötürü, paniğe ve endişeye sevk edildiğini söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, parası olan çiftçilerin de bu söylemlerden dolayı tohum almaya başladığını da ifade etti. Kavuneker, son olarak şunları kaydetti: “Çiftçi panik halinde. 'Yılbaşından sonra her şeye zam gelecek' söylemi, çiftçiyi korkutuyor. Bu söylemden dolayı, elinde parası olan tohum alıyor. Talep artınca fiyatlar da artıyor. Böyle bir serbest piyasa ekonomisi anlayışı olmaz. Bunun adı, fırsatçılıktır. Çiftçi, 'Tohum bulamam' endişesiyle, tohum alıyor. Yerli üretimimiz var ama tohumda dışa bağlıyız. Piyasada gerçekten ciddi bir kargaşa var. Ahlakla bağdaşmaz bu. Konyalı üretici, 2023 yılında bir önceki yıla göre daha fazla üretmek istiyor. Hükümetin, acilen bu konuda tedbir alması gerekir. Zaten bir kuraklık yaşanıyor. Konya'nın 3'te ikisi kıraç alan. Sorunlar var. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi lazım acilen.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum