TMO alım yapmadı

TMO alım yapmadı

Her yıl hasat mevsimi olarak bilinen Haziran ve Temmuz aylarında binlerce çiftçiden hububat satın alan ve çiftçinin 'kara gün dostu' olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yıl ilk kez buğday ve arpa alımı yapmadı

Hasat döneminde ilk defa Toprak Mahsulleri Ofisi ürün alımı yapmadı. TMO, bu sene serbest piyasada buğday ve arpa fiyatlarının yüksek olması nedeniyle hububat almadı. Her yıl çiftçilerden binlerce ton ürün alan TMO, stoklarını ise Bakanlar Kurulu'ndan aldığı izinle ithalat yaparak dolduracak. Yüzlerce kamyon ve traktörün günlerce sıra beklediği TMO şubeleri bu yıl ilk kez bu denli sessizliğe büründü. TMO, önceki yıllarda olduğu gibi devasa siloların yetersiz kalması nedeni artan hububatı etraftaki boş arsalarda saklıyordu. Bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üretici zarar etmesin diye hububatta taban fiyatı açıklamadı. Bakanlık fiyat da açıklamadı, ürün de almadı. Hububat fiyatları bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü.

TMO MISIR ALIMI YAPACAK

Bu yıl hububat alımı yapmayan Toprak Mahsulleri Ofisi’nde gözler, mısıra çevrildi. Tüccarın iyi fiyat verdiği hububatta alım yapamayan Toprak Mahsulleri Ofisi, mısır alımı için kolları erken sıvadı. TMO'nun görevleri ise şöyle; görev alanına giren ürünlerin, her yıl cins, nev’i ve mahallerine göre tespit olunacak fiyatlarla, alım ve satışını yapmak ve gerekli stok tesisi ve muhafaza etmek suretiyle, bu ürünlerin piyasalarında istikrar sağlamak. Lüzum görülen hallerde, faaliyet konularına giren ürünleri ve mamullerini dış piyasalardan satın almak. Yurt içinden satın aldığı ürünlerin ve bunların mamullerinin dış piyasalarda sürümünü sağlamak için her türlü işlemi yapmak ve gerekirse bunları yurtdışına satmak. Faaliyet konusuna giren ürünlerin muhafaza, kurutma, temizleme, ilaçlama ve ayırma işleri ve bu mallar üzerine gerektiğinde varand muameleleri yapabilmek üzere inşa edilmiş veya yeniden inşa ve iktisap edilecek olan silo ve müştemilatı ile ambarları işletmek. Faaliyet konuları ile ilgili her türlü iş ve işlemi yapmak veya yaptırmak. Dünya hububat üretim hareketlerini ve fiyatlarını izlemek, değerlendirmek, faaliyet konuları ile ilgili her türlü yayını yapmak. Yetkililer, TMO'nun hasat döneminde üreticini, diğer zamanlarda ise tüketicinin yanında yer aldığını belirtiyor.

KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.