TMMOB kanunu eskidi

TMMOB kanunu eskidi

ZMO Konya Şubesi yeni başkanını seçmek için toplandı. Genel Kurulun ilk gününde adaylık başvuruları alınırken protokol üyelerinin ve adayların üzerinde durduğu ortak tespit ise 1954 yılında yapılan TMMOB kanunlarının eskidiği oldu

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şubesi 11.Olağan Genel Kurulu başladı. Konya Ticaret Orası Konferans Salonu’nda başlayan Genel Kurul, bugün yapılacak oylama ile sona erecek. Genel Kurula KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Bayram Sade, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Murat Çiçek, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Süleyman Soylu, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Orhan Özçalık ve çok sayıda oda üyesi katıldı. Genel Kurulda ilk olarak divan kuruldu. Prof.Dr.Bayram Sade başkanlığındaki divanın seçilmesinin ardından 2013-2015 faaliyet raporu, gelir-gider tabloları ve 2016-2017 tahmini bütçe okunarak üyelerin oylarına sunularak oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra adayların başvuruları alındı. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi başkanlığına 2 aday yönetimleri ile birlikte aday oldu. Adaylardan ilki halen ZMO Konya Şubesi Başkanı olan Celil Çalış olurken diğer aday ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız oldu.

TMMOB 1954’TEKİ YASA İLE YÖNETİLİYOR

Programda konuşan Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Konya’nın her alanda büyüdüğünü ve bu büyümede mühendislerin katkısının çok büyük olduğuna vurgu yaparak, “Mühendisler bu toplumun elit insanlarıdır. Fakat maalesef bu camia 1954 yılında hayata geçirilen yasalar ile yönetiliyor. Birtakım yönetmelik değişiklikleri yapılmıştır fakat bu eskimiş yapı ile yeniliklere ayak uydurmak çok zordur. Meclisten yeni TMMOB yasasının çıkarılmasın lazım. Bu noktada siyasilere büyük görev düşüyor” dedi. Daha sonra söz alan Celil Çalış, özveri ve gayret ile odayı en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını belirterek, “Bu çalışmalar boyunca her zaman üyelerimizle beraber olduk. Oda üyelerimize yaptığımız ziyaretler ile onlarla istişare içerisinde bulunduk. Ben yaptım oldu anlayışı yerine istişareye önem verdik” diye konuştu.

3-2.20160124120401.jpg

BİLİRKİŞİ HAVUZ SİSTEMİ ÖRNEK OLDU

Yenilenen oda binası ile sosyal bir ortam oluşturduklarını söyleyen Çalış, şöyle konuştu: “İlimizin ve ülkemizin tarım ve hayvancılıkta gelişmesi için gayret ettik ve etmeye devam edeceğiz. Üyelerimizin haklarını savunmak temel amacımız oldu. Bu çalışmalar süresince üniversiteler ve diğer kurumlar ile işbirliği ve istişare içerisinde olduk. Odamız yeni bir tarım ve yeni bir Konya inşasında önemli roller üstlendi. Bu rolü önümüzdeki dönem de sürdüreceğiz. Kamuoyuna yansıyan görüşlerimizde üyelerimizin fikirlerine değer verdik. Gerek ulusal, gerekse bölgesel, gerekse yerel politikaların oluşmasında aktif olarak yer aldık. 2 yıllık çalışma dönemizde 15 farklı konuda 300 meslektaşımıza hocalarımız ve konu uzmanı meslektaşlarımızca eğitim düzenleyip sertifikalandırdık. 2007 yılında başlatılan bilirkişilik havuz sistemini meslektaşlarımız arasındaki centilmenlik anlaşması ile uyguladık ve 2014 yılında 108 kişiye bin 200 TL, 2015 yılında 129 kişiye bin 600 TL havuz payı dağıttık. Bu çalışma diğer şubelerimize örnek oldu. 2015 yılı Dünya Toprak Yılı münasebetiyle futbol turnuvası ve resim yarışması düzenledik. Ziraat Fakültesi öğrencileri ile buluşarak tecrübeler aktarılmıştır.”  

3-3.20160124120414.jpg

İŞSİZ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ VAR

Daha sonra söz alan Celal Yıldız da amaçlarının ZMO’nun daha iyi noktala gelmesi için gayret etmek ve yanlışların düzeltilmesi için öneriler sunmak olduğunu ifade ederek, “Dünya nüfusunun artışına rağmen mühendisler yaptıkları çalışmalar ile açlık ve yokluğun olamamasını sağlamıştır. Konya tarımı olarak geldiğimiz noktada Türkiye’yi besler bir pozisyondayız. ilimizde geçmiş yıllara göre verim ve kalite artmıştır” dedi. Ziraatçilerin tarımda verim ve kaliteden sonra çevre sorunları ile de ilgilenmeye başladığının altını çizen Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Fakat mühendisler yöneten TMMOB çok eski kanunlar ile yönetilmektedir. Seçilecek yönetim bu konuyu Ankara’ya taşımalıdır. Maalesef bir diğer sorun da işsiz Ziraat Mühendislerinin bulunmasıdır. Tarımsal yayın ve danışmanlıkta çalışan mühendis sayısının artırılması lazım. Toprak analiz laboratuarlarının gözden geçirilerek sorunlar tespit edilmeli ve çözülmelidir. Yapılacak düzenlemeler ile mesaisini oda çalışmalarına veren idareciler için profesyonel idarecilik getirilmelidir ve hakları verilmelidir.”

Bugün yapılacak oylamanın ardından yeni dönemdeki ZMO Konya Şube Başkanı ve yönetimi belli olacak.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.