TİKA ve İHH, Somali'ye modern tarımı öğretiyor
Başbakanlık Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve İnsani Yardım Vakfı (IHH)'nın Somali'de hayata geçirdiği Tarım Okulu Projesi, Somali halkının modern tarıma geçişi için ilk adım oldu. Son derece verimli tarım havzalarına sahip Somali'de TİKA'nın yaptığı çalışmalar sonucunda 50 milyon insanın ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde 8 milyon hektarlık verimli tarım arazisi bulunuyor. TİKA ve İHH'nın açtığı okulla birlikte şu ana kadar 50 çeşit sebze ve meyvenin üretimi gerçekleştirilirken, kuyuların açıldığı bine yakın köyden, birer tane öğrenci, burslu olarak bu okulda eğitiyor. Öğrenciler bir aylık hızlı teorik ve pratik eğitimin ardından, tekrar köylerine gönderilerek kontrollü bir şekilde üretim yapmaya başlıyor. Türkiye'den özel getirilen sebze ve meyve tohumlarıyla da Somali'de modern tarım tekniklerinin kullanılarak ürün elde edilmesi sağlanıyor.
SOMALİ'DE İLK SERA KURULDU
Endüstriyel tarım işletmelerinin bulunmaması ve halkın kırsal kesimde tarımsal üretimi, geleneksel metotlarla sadece yağmura bağımlı olarak sürdürmek zorunda kalması, genelde sahra altı Afrika’sında özelde ise Somali’de kuraklığa bağlı açlığın temel sebebi olarak gösteriliyor.
Somali’de 910 köye su kuyusu açan İHH’nın tarım projesi ile sahra altı Afrika’sındaki sarı kuşak boyunca kuraklığın tarım üzerindeki baskısının azaltılması ve tarla tarımından bahçe tarımına geçişin sürdürülebilir bir metot ve minimum maliyetle gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
20 ÖĞRENCİ SERTİFİKASINI ALDI
İHH İnsani Yardım Vakfı ile TİKA’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği tarım okulu projesi ile Somali’de ilk defa kavun ve patlıcan yetişmeye başladı. Proje kapsamında faaliyet gösteren Somali Tarım okulunda 4 hafta süren ilk eğitim-öğretim uygulamalarının ilk ders dönemi başarıyla tamamlanırken ilk mezunlar da sertifikalarını aldı. Kurak şartlarda sebze yetiştiriciliği, sulama teknikleri, su tasarrufu gibi konularda 4 hafta süreyle uygulamalı eğitim gören 20 öğrenci ayrıca toprak işleme, fide şaşırtma, çapalama, sulama, tohum elde etme ve saklama gibi beceriler de kazandı. Proje ile ilk kez sera kurulan Somali’de yine ilk kez kavun, patlıcan gibi ürünler yetiştirilmeye ve damlama, sulama sistemleri kullanılmaya başlandı. Tarım okulunda eğitim alan öğrenciler tüm Somali’ye dağılarak öğrendiklerini hem uygulayacak hem de başkalarına öğretecek.
MUSTAFA ÜNÜVAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.