Tezgâhlarda en fazla çilek ilgi görüyor

Tezgâhlarda en fazla çilek ilgi görüyor

Yerli üretim birçok ürünün yer aldığı pazar tezgâhlarında dikkat çeken meyvelerden biri de Doğanhisar çileği oldu. Kilosu 10 liradan satılan çilekler ise reçellik olarak tercih ediliyor

Doğanhisar’a bağlı Başköy mahallesinde yetiştirilen ve tezgahları süsleyen çilekler, vatandaşlarca yoğun ilgi görüyor. Reçel mevsiminin de başlaması ile çilekler, reçellik olarak alınıyor. Albion, cabarla, sweet ann ve fern olmak üzere 4 ayrı çilek türünün satışa sunuluyor olması ise dikkat çekiyor. Çileklerin doğal ve yerli olduğunun altını çizen ve reçellerinin lezzetine işaret eden çilek satıcısı Mehmet Eimintan, şunları söyledi: “Sattığımız çileklerin tümü yerli. Hepsini Başköy’den temin ediyoruz. Kilosunu 10 liradan sattığımız çileklerin reçelleri de gayet güzel oluyor. Tezgahta birçok reçel türü var. Bunların reçel için en uygun olanı albion türü. Reçel harici normal yeme için de çileği alan var.” Çileğin içerdiği onlarca faydaya da değinen Mehmet Emintan, “Çilek, kalp sağlığını korur. Kolesterolü de düşürür. Yine çilek, kanseri önlemeye yardımcı olur. İçerdiği C vitamini sayesinde Alzheimer oluşumu riskini önemli ölçüde azaltır. Kemik sağlığına ve mideye de faydası vardır” sözlerine yer verdi.

adsiz-002.jpg

ÇİLEK REÇELİ NASIL YAPILIR?

İlk önce çilekleri ayıklanır ve yıkanır. Yıkanan çilekler tencereye boşaltılır ve üzerine tozşeker serpiştirilir. Çilekler tencerede en az 2 saat bekletilir. Ardından sulanan çilek ocağa alınır ve orta ateşte karıştırılarak kaynaması sağlanır. Kaynayan reçel suyu yaklaşık 45 dakika pişirilir. Kıvamı anlamak için bir tabağa damlatılır ve akışkanlığı kontrol edilir. Akışkan değilse reçel hazırdır. Son olarak limon tuzu veya limon suyu ekleyerek kaynayan reçelin altı kapatılabilir. Ilıdıktan sonra kavanoza koyulup soğumaya bırakılır.

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.