Terziliği yaşatıyor

Terziliği yaşatıyor

37 yıldır terzilik mesleğini sürdüren Faruk Çubuk, “Babamdan bana en büyük miras terzilik mesleği oldu. Babamın yolundan gidiyorum. Babam gibi ölçü almadan terzilik yapıyorum. Ölçü almadan hatasız yapmamız şaşkınlığa neden oluyor” dedi

Konya merkezde terzi dükkânı bulunan Faruk Çubuk, 37 yıldır terzilik mesleğini icra ediyor. İlk olarak babasının yanında terzilik mesleğini öğrenen Çubuk, babası gibi bu mesleği uzun yıllardır sürdürüyor. Babasının lakabı Konya’da “Deli Yusuf” olarak biliniyor. Dükkânının önüne “Deli Yusuf’un oğlu, Terzi Faruk” olarak afiş hazırlanmış ve Konyalıların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Terzilik işçiliklerini diğer terzilere göre daha ucuza yaptırdığını dile getiren Çubuk, vatandaşların ekonomisine katkıda bulunduğunu söyledi.

whatsapp-image-2023-06-27-at-11-13-48.jpeg

BABAMIN YOLUNDAN GİDİYORUM

13 yaşından itibaren terzilik mesleğini sürdüren Faruk Çubuk, babasının yolundan gittiğini söyledi. Babadan oğula geçen bir meslek aşkı olduğunu dile getiren Çubuk, “Terzilik mesleği insan kazanma işidir. Bizler yıllardır Konyalılara hizmet etmekteyiz. Babamın yolundan gidiyorum. Yaşım 50 oldu ama halâ babamı örnek alıyorum. Görebileceğim en büyük zanaatkârlardan bir tanesi. 13 yaşında meslek yolculuğuna başladığımda babam gibi olacağım demiştim. Şu an ise onun gibi oldum mu inanın bilmiyorum. Daha iyisini her zaman yapacağından eminim. En güzel tarafı ise dostlarım tarafından övgüler almam. Her meslekte böyle bir şey vardır, işini iyi yapıyorsan övgü görürsün ve beğenilirsin. Çok şükür bizleri de övenler mevcut. Bu sebep ile işimi her zaman en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Benden sonra gelecek çocuklarıma da bu mesleğin inceliklerini öğrettim. Ellerinde birden fazla meslek olsun. Zorda kaldıklarında kullansınlar rahat etsinler” diye konuştu.

TERZİLİK MESLEĞİ BENİM İLK AŞKIM

Terzilik mesleğinin zorluklarından bahseden Çubuk, bu şekilde devam ederse mesleğin maziye karışacağını belirtti. Çubuk, “Eskiden insanlar bize gelip özel ölçülerle giyecek diktirirlerdi. Bugün büyük mağazalar her ölçüde giyeceği vatandaşa sunuyor. Bize ise artık sadece elbiselerin paçalarını kenarlarını düzenlemek kalıyor. Sabahlara kadar çalıştığım günleri bilirim. Şu an ise bazen akşam 21.00’da dükkânı kapatıyorum. Terzilik bugün eskisi kadar yaygın değil. Mağazaların kendi elemanları oluyor zaten. Esnaf olarak artık azaldık. Son yıllar içinde terzi esnafında büyük düşüş oldu. Müşteriler de yaşı büyük insanlar genel olarak. İhtiyar insanlar üzerlerine aradıkları gibi kıyafet bulamıyorlar mağazalarda. Haliyle bize gelip ölçü veriyorlar. Eğer böyle devam ederse mesleğimiz ölmeye daha yakın olacak. Ama ben her şeye rağmen mesleğimi yapmaya devam edeceğim. Bu meslek aşkını babamdan gördüm ve devam ettireceğim. Benim müşterilerim yine iyi boş kalmıyoruz çok şükür ama boş kalan çok arkadaşım var. 100 lira ile dükkânı kapatanlar var. Bunlar ile mücadele edenler bile mevcut. Dediğim gibi benim işlerim daha iyi diğerlerine göre. Umuyorum herkes dilediği kadar kazanır” ifadelerini kullandı.

ŞEREFİMLE 37 YILDIR MESLEĞİMİ YAPIYORUM

Terzilik mesleği sayesinde hayatını kazandığını belirten Çubuk, sözlerini şöyle tamamladı: “Mesleğe başladığım ilk günden beridir kendime yakıştıramadım hiçbir şeyi yapmadım. Emek vererek yapılan her işin sonucunun karşılığını alıyorsunuz. Sağlığım elverdiği müddetçe elimden makası hiç bırakmayacağım. Ben şerefimle 37 yıldır mesleğimi yapıyorum. Tek bir haram lokmaya el uzatmadım. Çocuklarıma da yedirtmedim. Mesleğe aşk ile sarıldığında o da size sarılıyor. Bu yüzden gençlere tavsiyem hangi işle uğraşırsanız uğraşın ama her zaman işinizi sevin. İşinizi severseniz aslında hiç çalışmamış olursunuz.”

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.