Terörle Mücadelede Şüphelinin Yakınları ‘olağan Şüpheli’ Olmayacak

Terörle Mücadelede Şüphelinin Yakınları ‘olağan Şüpheli’ Olmayacak
Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle şüpheli olarak takip edilen kişinin yakınları ve iletişimde olduğu suç şüphesi olmayan üçüncü kişilere ait bilgiler kayıt altına alınamayacak. İstihbarat kurumları ve emniyet teşkilatı...

Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle şüpheli olarak takip edilen kişinin yakınları ve iletişimde olduğu suç şüphesi olmayan üçüncü kişilere ait bilgiler kayıt altına alınamayacak. İstihbarat kurumları ve emniyet teşkilatı kayıt altına aldığı bilgileri kamuoyu ve Federal Meclis ile daha fazla paylaşacak. Federal ve eyaletler arasında bilgi paylaşımını artırmak ve olası terör saldırısını önlemek için 2007 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklikler yapıldı. Federal Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya aykırı bulduğu bazı maddeler Federal Meclis’teki oturumda değiştirildi.

Terörle mücadelede eyaletler ve federal emniyet ve istihbarat kuruluşları arasında bilgi alışverişinde kesin ve net bilgilerin, şüpheli olmayan şahısların bilgilerinin paylaşılmasının önüne geçilmiş oldu. Böylece terör şüphelisi olarak takip edilen kişinin bilgileri sınırsız şekilde kayıt altına alınamayacak. Terör şüphelisinin iletişimde olduğu ikinci kişiler ve aile üyelerinin bilgileride şüpheli sıfatıyla kayıt edilemeyecek. Anayasa Mahkemesi ayrıca kayıtlı bilgilerin kamuoyu tarafından kontrolünü talep ediyor.

2007 yılında yürürlüğe giren yasayla güvenlik birimleri terör şüphesiyle takip ettikleri şahsın ailesini,komşularını, akrabalarını ve çalışma arkadaşlarını da şüpheli sıfatıyla kayıt altına alabiliyorlardı.Yeni uygulamayla Federal Kriminal Dairesi (BKA) düzenli olarak Federal Meclis ve kamuoyunu bilgilendirecek. Federal ve eyaletlerdeki özel bilgileri koruma sorumluları ihtiyaç olduğu zaman bilgileri denetleyebilecekler.

Federal hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin taleplerini hayata geçirerek anayasal olarak özel bilgilerin korunmasını güçlendirdiğini ve güvenlik birimlerinin bilgileri analiz yeteneğini güçlendirdiğini kaydederken, muhalefet partileri Yeşiller Partisi ve Sol Parti, Federal Meclis’teki oylamada değişikliği yeterli görmeyerek karşı oy kullandı.

Değişiklik Neonazi kayıtlarını da etkileyecek

Federal Meclis ’de kabul edilen değişiklikler şiddet eğilimli Neonazilerin de kayıtlarını etkileyecek. Neonazi- Kaydı adın altında yürütülen çalışmalar 2012 yılında Terörle Mücadele Yasası kapsamına alınmıştı. Buna göre emniyet birimleri şiddet yanlısı Neonazileri takip ederken, onların iletişimde olduğu şahısların bilgilerini de kayıt altına alıyorlardı. İnsanların bilgilerinin sınırsız şekilde kayıt edilmesine karşı çıkan Federal Özel Bilgilerin Korunması Sorumlusu Andrea Vosshof’ta birçok defa yürürlükte olan yasayı eleştirmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.