Tercihler İmam Hatip'e

Tercihler İmam Hatip'e

Konya'da İmam Hatip ortaokulları ile liselerine büyük oranda talep var. Bu talepler şehir merkezinde yüzde 50'lere yaklaşmış durumda.

İmam Hatip okullarının önündeki engellerin kaldırılmasının ardından İmam Hatip liseleri ve ortaokullarına talep patlaması oldu. Konya'da İmam Hatip ortaokulları yüzde 50'lik oranı karşılıyor. Liselerde ise Türkiye genelinde oran yüzde 11 iken, Konya'da yüzde 22'lerde

İki sene önce İmam Hatip Liseleri'nde (İHL) kat sayının kaldırılması ve İmam Hatip ortaokullarının tekrar açılması ile birlikte, bu okullara yapılan kayıtlarda da büyük oranda artış yaşandı. İHL ile İmam Hatip ortaokullarına olan talepler ile ilgili olarak bilgi veren Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, yaşanan yoğunluğun sevindirici olduğunu söyledi. İHL'lerin 15 yıl önünün kesilmesinin ardından, tekrar önünün açılması ve öğrenciler ile velilerin bu okullara talep göstermesinin geleceğin inşasında etkili olacak olan gençlerin yetişmesinde büyük roller oynayacağını belirten Öksüz, artık okullardaki sayısal verilerin büyük oranda çözüldüğünü ve bundan sonra kaliteye odaklanılması gerektiğini belirtti.

KONYA'DA TALEP DAHA FAZLA

İmam Hatip lisesi ile İmam Hatip ortaokullarının öğrenci potansiyeli ile ilgili olarak da bilgi veren Öksüz, “Konya genelinde 30 tane İHL var. Ortaokul olarak da, geçen sene 49 ortaokulumuz vardı. Bu sene 20 tane daha ortaokulumuz açıldı. Okullar açılıncaya kadar ise 3 tanesinin açılması planlanıyor. Toplamda 72 İmam Hatip Ortaokulumuzun olması planlanıyor. Ortaokullarımız da geçtiğimiz yıl 8 binden fazla öğrenci ders gördü. Liselerde de toplamda Konya genelinde 20 bin öğrencimiz vardı. Bu yıl da İmam Hatip Ortaokullarımızda 11 bin 500 bin öğrenci kontenjanı var. Liselerde ise 8 bin öğrencilik kontenjan bulunuyor” dedi. İHL'lerde okuyan öğrencilerin Türkiye ve Konya genelindeki oranlarına ilişkin olarak da konuşan Öksüz, Konya merkezde İmam Hatip ortaokullarının potansiyelinin yüzde 50'lere yaklaştığını belirtti. Öksüz, “Türkiye genelinde İmam Hatip Ortaokulları yüzde 8 civarında iken, Konya'da geçtiğimiz yıl yüzde 24 idi bu yıl da, yüzde 34'e çıktı. Konya merkezde ise, yüzde 50'lere yakın bir müracaat var. Türkiye genelinde İHL'lere baktığımız zaman yüzde 11'lik bir kesimi oluştururken, Konya'da iki katı yükseklik ile yüzde 22'lik kısmı oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Genel Başkan Öksüz, velilerin kayıt yaptırırken son güne kalmamalarını istedi.

İHL'LER MİSYON VE VİZYONUNU HİÇ KAYBETMEDİ

İmam Hatip liselerinin 15 yıl önlerinin kesilmesine rağmen, var oluş amacındaki vizyon ve misyonunu kaybetmediğini dile getiren Öksüz, “15 yıl İHL'lerin önü kesildi. Üniversiteler kayıt yaptırmada ve başörtüsü ile ilgili sorunlar yaşandı. Bir kesim tarafından bu okullara giden öğrencilerimiz ötekileştirildi. Ama İHL'lerin toplumun değeri olduğunu bilen milletimiz tüm bu problemlere rağmen, bu okulları ayakta tuttu. Katsayı engeline takıldığı halde, bizim yıldızlarımız olan gençlerimiz gelip lise eğitimlerini İHL'lerde tamamladılar. Onların yeri bizim gönlümüzde farklıdır. Bu okullarımızın 15 yıllık süre boyunca da, misyon ve vizyonun da farklılık söz konusu olmadı. Hizmet ettiği değerleri belli, insan profili belli. Aynı değerleri daha da geliştirerek, yoluna devam ediyor” dedi. İHL'lerin önündeki kat sayı engelinin kalkması ile birlikte daha fazla kayıtların yapıldığını dile getiren Öksüz, birçok öğrencinin fen lisesine ya da marka olmuş bir Anadolu lisesine gidebileceği halde, Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni tercih ettiğini belirtti. Konya'da İHL'ler ile İmam Hatip ortaokullarına olan talepte yüzde 50'ye varan artış olduğunu kaydeden Öksüz, kayıtların beklenilenin üzerinde olduğunu hatırlatarak, hiçbir velinin ve öğrencinin mağdur olmaması için hemen her bölgede İHL'ler ile İmam Hatip ortaokullarının açıldığını belirtti.

İHL'LER BÜYÜK GÖREV ÜSTLENİYOR

Yaşanan yoğun talebin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Öksüz, İHL'ler ile İmam Hatip ortaokullarına olan bu yoğunluğun nedenini ise şu şekilde cevaplandırdı: “Özellikle modern dünyada gençliğimiz bir çok noktada savuruluyor. Hazcı bir nesil yetişiyor. Diğer taraftan internetin, medyanın gelmiş olduğu noktada ahlaki değerlerde yozlaşma oldu. Toplumu derinden yaralayan unsurların kullanımında, alkol ve sigarada yaş giderek çok küçük seviyelere düşerken, değereler eğitimi verebilmek çok önemli. Çocukların bilgi edinmesi ile birlikte ahlakının da istenilen düzeyde olabilmesi için İHL'ler önemli bir misyon üstlenmiştir. Üstlenmiş olduğu bu misyonu milletimiz iyi seviyede görmüş, tarih boyunca da tüm sıkıntılara rağmen, milletimiz İHL'leri yaşatmış ve İHL okullarını kalkındırmıştır. Değer eğitimi. bizim milli manevi değerlerimize sahip çıkan nesil yetiştirmekle birlikte, gelecek hayalleri güçlü ve sorumluluk bilinci yetiştirmekte İHL'ler ciddi bir görevi üstleniyor.”

İHL'LERDEKİ ÇEŞİTLENMELER SEVİNDİRİCİ

İmam Hatip Liseleri'nde çeşitlenmelere gidildiğini belirten Öksüz, bu çeşitlenmelerin sevindirici olduğunu söyledi. Öksüz, okullardaki fiziki sorunların bırakılarak, kaliteye yönelinmesi gerektiğini hatırlatarak, “Farklı eğitim türlerini benimsemiş İHL'ler doğmaya başladı. Bunlardan biri uluslararası İHL'ler. Bu liselerde Türkçe eğitim veriliyor. Ve onlarca ülkeden farklı öğrenciler geliyor. Diğer yanda özellikli İHL'ler açıldı. Din öğretimi Genel Müdürlüğümüzün sadece hafızların okuyacağı bir İHL'yi açması söz konusu. Önümüzdeki dönemde bu projenin artması söz konusu. Biz TİMAV olarak hiçbir gencimizin bu okullarda okumaktan mahrum kalmasını istemiyoruz. O yüzden 2 yıl içinde yaşanan derslik sıkıntısının çözüleceğine inanıyoruz. Bu noktadan sonra biz fiziki sorunlar ile değil, kalite ile ilgilenmemiz gerekiyor. Biz TİMAV olarak, İHL'lerin daha kaliteli nesiller yetişmesi için bir an önce eksikliklerin giderilmesi ve müfredatta yenilenmesi gereken alanlar varsa, bunların yenilenmesi gerektiğini, bunların geleceğimiz adına gençliğimiz adına önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA ÖZÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.