Tercih tavuktan yana

Tercih tavuktan yana

Kırmızı et, ciğer ve kuyruk yağındaki artıştan dolayı, vatandaşın mangalında en fazla tavuk pişiyor. Tavuk türleri arasında da ucuz olduğu için en fazla kelebek tercih ediliyor. Vatandaşlar, özellikle en fazla hafta sonları mangal yakıyor

Havaların ısınması ile birlikte mangal sezonu da açıldı. Hafta sonunu ve hafta içi akşam vakitlerini fırsat bilen Konyalılar, mangal yakmak için piknik alanlarına ve parklara akın etti. Akyokuş Mesire Alanı, Hadimi Park, Birlik Parkı, Dutlu Kırı Parkı, Kozağaç Piknik Alanı, Meram Deresi, Tavus Baba Piknik Alanı, Karatay Adalet Alanı, Beyşehir Gölü Kıyısı, Seydişehir Kuğulu Parkı, baraj yakınlarındaki piknik alanları da vatandaşların uğrak mekanı haline geldi. Mangallık malzemeler ise cep yakıyor. Et, tavuk, ciğer ve kuyruk yağının fiyatlarının geçmiş yıllara oranla yüksek olması bu ürünlerin az tüketilmesine sebep oluyor. Özellikle kırmızı etin daha pahalı olması vatandaşın kırmızı ete olan talebine azaltırken, vatandaşı tavuk tüketmeye yöneltiyor.

CİĞER VE KUYRUK YAĞI FİYATI ARTTI


Kuyruk yağı fiyatlarının geçen yıllara göre bu yıl arttığını dile getiren Şark Ciğercisi Çalışanı Bayram Yurdabak, "Kuyruk yağının kilogram fiyatı bu yıl 40 liraya kadar dayandı. 30 liraya kadar düştüğü de oldu. Şuan için 33 lira. Fiyatlarının hangi aralıkta olacağı pek kestirilemiyor" dedi. Kuyruk yağı fiyatı ile kuzu fiyatının doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Yurdabak, daha sonra şunları kaydetti: "Geçen yıl kuyruk yağı 20 ile 25 TL arasında değişiyordu. Bir anda artış oldu. Kuyruk yağına Konyalılar'ın ilgisi var. Mangalda et ürünleri ile birlikte şişe takıp pişirenler kadar, sadece yağı şişe takıp pişirenler de var. Ciğerin kilosu ise 28 lira. Geçen yıl ciğer, 23-24 liraydı. Satışlarımızda biraz azalma yaşandı. Ciğer fiyatlarında pek bir değişiklik olacağını zannetmiyorum."

AĞUSTOS AYINDA 20 LİRAYI GÖRÜR

Mangal sezonu olmasına rağmen tavuk fiyatlarının sürekli arttığını söyleyen Mutluer Tavukçuluk İşletme Sahibi Ali Mutluerulu, bu yıl tavuk fiyatlarının zirveyi göreceğini belirtti. "Geçen yıla oranla tavuk fiyatları yüzde 20-25 oranında artış gösterdi" diyen Mutluerulu, "Geçen sene kanat en son 15 lira ile kapatmıştı. Bu yıl sezonun başında olunmasına rağmen 17 liradan satışa sunuldu. Pirzola 14 lira, geçen yıl en fazla 12 buçuk-13 liraya satıyorduk. Mangalda en çok tercih edilen pirzola, kanat ve kelebek oluyor. Kelebek fiyatı diğer tavuklara göre ucuz. Kelebek tavuğun kilogram fiyatı 10 TL. Ucuz olduğu için en fazla tercih edilen kelebek olurken, kanat satışlarında azalma oldu. Kanatın fiyatı böyle giderse Ağustos ayında 20 lirayı görür. Marketler de kanat daha da pahalıya satılıyor. Fiyattaki artışın sebebi ithalat ve ihracat. Mal kısıtlı geliyor. Firmalar fiyatı yüksek tutunca, esnaf ona göre bir fiyat belirliyor. Üretimde sıkıntı var. Ürettiğimizden fazlasını tüketiyoruz. Ramazan ayından sonraki günlerde 50 kasalık mal söyledik bize 35 kasa geldi. Satışlarımızda azalma oldu. Bazı esnaflar a kalite değil de, b ve c kalite mal satıyorlar. Ucuz olduğu için vatandaş onları tercih ediyor" şeklinde konuştu.

BESİ AZALDIĞI İÇİN FİYATLAR ARTTI

Mangal için kırmızı ette vatandaşın tercihinin daha çok antrikot olduğunu aktaran Seyet Çalışanı Ahmet Güneş de et fiyatlarının geçen yıla nazaran arttığını kaydetti.  Güneş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Antrikotun kilosunun 55 lira. Geçen yıla oranla fiyatlar arttı. Antrikotun en son fiyatı 47 liraydı, şimdi 8 liralık bir zam geldi. Besi azaldığı için fiyatlar artıyor. Kuşbaşı en çok yemeklerde tercih ediliyor. Tercih edenler var fakat biz yine de antrikot öneriyoruz. Kuşbaşının kilogram fiyatı da 42 lira. Mangal için kıyma da çok tercih ediliyor. Vatandaş kıyma ile ya kebap yapıyor ya da köfte. Kıymanın kilosu da 41 TL'den satışa sunuluyor. Kuşbaşı ve kıymada da artış oldu fakat bu artış çok fazla olmadı. Biz, et fiyatlarında seçim bittiği için bir azalma bekliyoruz. Fiyatlar azalırsa hem vatandaşımız daha çok et tüketme imkânına sahip olur hem de bizim satışlarımız artar."

EMRE ÖZGÜL-AHMET KARAALP  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum