Teravih namazları da cemaatle kılınmayacak

Teravih namazları da cemaatle kılınmayacak

4 haftadır Camiilerde Cuma namazı kılınmadığını, Miraç ve Berat Kandili'nde Camiilerin cemaatsiz kaldığını dile getiren Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, “Görünen o ki, Ramazan ayında teravih namazları da cemaatle kılınmayacak” dedi

11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayının başlamasına 9 gün kaldı. 9 gün sonra ilk ilk sahura kalkılacak ve niyet edilerek ilk oruç tutulacak. Normal şartlara göre 8 gün sonra yine ilk teravih namazı kılınacaktı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınına karşı önlem amacıyla Türkiye'de cemaatle namaz kılmaya ve ibadet etmeye  yaklaşık 4 hafta önce sınırlama getirildi. Türkiye'de 4 haftadır cemaat ile Cuma namazı kılınmazken, Miraç ve Berat Kandili'nde de Camiiler boş kaldı. Herkesin merakla beklediği “Ramazan ayında cemaat ile teravih namazı kılınacak mı?” sorusunun cevabı da gün geçtikçe daha fazla netlik kazanıyor. Bu yıl Ramazan ayında Camiilerin açık kalacağı fakat cemaat ile teravih namazlarının kılınmayacağı öğrenildi. Müslümanlar, bu yıl buruk bir Ramazan geçirecek. 

BURUKLUK RAMAZAN AYINDAN ÖNCE BAŞLADI

Türkiye'de durumun normale dönmediği her gün cemaat ile toplu namazın sağlık açısından kılınmayacağını dile getiren Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç,  Ramazan ayında Camiilerin açık kalacağını fakat cemaat halinde ibadetin yapılmayacağını kaydetti. Sağlık sorunlarının ortadan kalkması için beşeri ve ilahi tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Koç, yetkili kurum ve alanında yetkin isimlerin bu konuda görüş beyan ettiğini dile getirdi. 3 ayların başlangıcının da buruk olduğunu söyleyen Koç, “Cemaatsiz dördüncü Cuma'yı geçirdik. Ramazan ayına girmeden önce zaten burukluk vardı. Miraç ve Berat Kandili'nde de Camiilere gidemedik. Cemaat ile birlikte geçirilemeyen bu günler için üzüntü çok fazla. Bu anlamda Ramazan ayını bir fırsat olarak görebiliriz. Eğer Camiiye gidilemiyorsa, evler mescit haline getirilebilir. Aile bireyleri ile cemaat yaparak namazlar kılınabilir ve ibadetler yapılabilir” şeklinde konuştu.  

DİN GÖREVLİLERİ DE ÇÖKÜNTÜ YAŞIYOR

Sadece vatandaşın değil, din görevlilerinin de çok üzücü günler yaşadığını ifade eden Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Din görevlileri de huzursuz. Ciddi anlamda manevi çöküntü yaşıyorlar. Her zaman cıvıl cıvıl saflarla vakit namazını ve Cuma namazını kıldıran hocalarımız bugün tek başına namaz kılıyor. Vakit namazı geldiğinde din görevlileri burukluk yaşıyor. 

Türkiye'de Cuma namazı bu sıkıntılı süreçte 2 kez kılındı. Vatandaşın yine öyle bir teklifi var. Sosyal mesafeye uyarak, izolasyon kurallarını göz önünde bulundurarak en azından Cuma namazının kılınması talep ediliyor. Bu teklif uygun bir teklif ama içinden geçtiğimiz şu zamanda bu talep de kabul görülmez.”   

DAHA ÖNCE CAMİLER BU KADAR UZUN SÜRE KAPALI KALMADI

Son 1 asırda sağlık sebeplerinden ötürü ibadetlerin bireysel ve evde yapılmasına Türkiye'nin çok fazla şahit olmadığının da altını çizen Koç, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “Bizim yaşadığımız son bir asırda bu tür bir olayın görülmediğini tahmin ediyoruz. Geçmişte bazı dönemlerde yaşandığını duymuştuk fakat yakın tarihte böylesine uzun süreli ve sağlık gerekçelerinden dolayı ibadetlerin bireysel olarak, evde yapılması durumunu ilk kez yaşıyoruz. 

Toplumlar, kendi yaşadığı çağ ve dönemlerde bazen mükâfatlandırılmış bazen de cezalandırılmıştır. Bugün görüyoruz ki, insanlığın kendi üzerine düşen görev ve sorumlulukları zamanında yapmadığı için Rabbimiz bizi zor bir imtihana soktu. Bu zorluğu aşabilmenin yolu ve yöntemi, Allah'a yakın olmaktır. Bu dönemde istiğfar ve tövbenin artırılması gerekir.  Başımızdaki bu müsibetin çok kısa süre içinde kalkması tek temennimizdir.”

EMRE ÖZGÜL

4-3-(5).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum