Teravih namazını cami dışında kılıyorlar

Teravih namazını cami dışında kılıyorlar

Meram Alavardı Mahallesinde bulunan Nurhak Camiinde teravih namazları caminin avlusunda kılınıyor.Cemaat, yaz sıcağında caminin içinin havasız kaldığını ve bu nedenle namazları dışarıda kıldıklarını

Ramazan ayının feyiz ve bereketinden en üst düzeyde istifade etmek isteyenler iftarlarını açtıktan sonra teravih namazını kılmak için camilere akın ediyorlar. Konya genelindeki küçüklü büyüklü 3 binin üzerindeki camide teravih namazları cemaatin yoğun katılımı ile kılınıyor. Bazı camilerde yoğunluktan dolayı teravih namazları caminin dışında da kılınıyor. Caminin etrafında bahçe veya kaldırım gibi namaz kılmaya müsait bir yer varsa cemaat burada toplanıp namazını kılıyor.
Teravih namazlarını dışarıda kılan camilerden bir tanesi de Meram ilçesi Alavardı Mahallesi’nde bulunan Nurhak Camii. Caminin cemaati, iftarını açıp akşam namazını kıldıktan sonra yavaş yavaş caminin bahçesinde toplanıyor. Yatsı ezanı okunduğunda ise caminin bahçesinde büyük bir kalabalık oluşuyor. Bahçeye serilen kilimlerin üzerinde saf tutan cemaat, namazını burada kılıyor. Caminin imamı da caminin dışında toplanan cemaate uyarak, namazı dışarıda kıldırıyor.
Cami cemaatinden Abdullah Yalçın, “Camimiz biraz küçük. Mahallemizde de teravih namazını kılmak için camiye gelenlerin sayısı oldukça fazla. Bu nedenle cemaatin büyük bir bölümü dışarıda kalıyordu. Cemaatin büyük bir bölümü dışarıda namaz kıldığı için biz de hep birlikte dışarı çıkıp namaz kılmak istedik. Camimizin imamı da dışarıda namaz kılma isteğimizi kabul etti. Teravih namazlarımızı artık caminin avlusunda kılıyoruz” diye konuştu.
Nurhak Camii cemaatinden Mehmet Ali Yıldırım da, sıcak havada caminin içinde namaz kılmanın çok zor olduğunu, bazen nefes almakta dahi zorlandıklarını söyleyerek, “Yaklaşık 10 yıldır bu mahallede oturuyorum. Camimizde bu yıla gelinceye kadar teravih namazları hep cami içinde kılınırdı. Sadece Cuma günleri çok kalabalık olduğu için cemaat dışarıya taşıyordu. Bu yıl ilk defa böyle bir uygulama yapılmasını istedik. Açık havada serin bir ortamda namazlarımızı kılıyoruz. Bu sayede namaz kılarken kendimizi namaza daha çok adapte etmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Cemaatin tamamının yapılan bu uygulamadan memnun kaldığını dile getiren Abdullah Kaya ise, “Ben, Ramazan ayında her akşam farklı bir camide teravih namazını kılıyorum. İş yerindeki komşum mahallelerindeki camide cemaatin caminin dışında namaz kıldığını söylediğinde merak edip geldim. Yapılan uygulama gerçekten çok iyi. Keşke imkan olsa da diğer camilerde de aynı uygulama yapılabilse. Çünkü yaz mevsiminde olduğumuz için camileri ne kadar havalandırsak, klima ile serinletmeye çalışsak da çok sayıda insansın bir arada bulunmasından dolayı cami havasız kalıyor” diye konuştu.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.