Telefonlar kilitlendi

Telefonlar kilitlendi

Dini konularda bilgi veren 'Alo Fetva Hattı'nı arayanların sayısı Ramazan'da iki katına çıktı. Her gün yüzlerce kişi hattı arıyor. İki dakikada bir telefon çalıyor. En çok oruç, zekat ve aile hukuku ile ilgili sorular soruluyor. Kanada ve Avrupa'dan araya

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan ve İl Müftülüğü'nce uygulanan '190 Alo Fetva Hattı'nı arayanların sayısı Ramazan ayında iki katına çıktı. Vatandaşın İslami bilgilere rahat ulaşabilmesi için kurulan Alo 190 Fetva hattı, büyük ilgi görüyor. Bugünlerde Alo Fetva Hattı'na Ramazan, oruç, fitre ve zekatla ilgili gelen soruların sayıları iki kat arttı. Ramazan ayı nedeniyle özellikle oruçla ilgili sorulara cevap arayan Konyalılar, İl Müftülüğü Alo Fetva Hattı’nı kilitledi. Günde 400-500 başvuru alan Alo Fetva Hattı, vatandaşların sorularına yanıt veriyor. Oruç konularının dışında evlenme ve boşanma soruları da oldukça fazla. Her 2 dakikada bir görevlilere telefonda soru yöneltiliyor. Hattın en yoğun olduğu gün pazartesi ve cuma. Hattı Fransa, Hollanda, İsveç ve Kanada'dan arayan da var. Görevlilere bir birinden ilginç sorular da soruluyor. 'Alo Fetva' görevlileri Ramazan sebebiyle gece saat 11'e kadar vatandaşın sorularını yanıtlıyor.

PAZARTESİ VE CUMA ÇOK YOĞUN

'Alo Fetva' ile ilgili bilgi veren İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, Ramazan ayında arayanların sayısında ciddi bir artışın olduğunu söyledi. Dini konularda bilgi almak için günde 400-500 kişinin çağrı merkezini aradığını söyleyen Küçük, hattın 4 yıldır hizmet verdiğini, Konya'da her gün 6 görevlinin vatandaşın sorularına yanıt verdiğini belirtti. Küçük, “Fetva hattı özellikle pazartesi ve cuma günleri bir hayli yoğun. Bugünlerde ciddi bir yoğunluk oluyor. Arayanların yüzde 60'ı oruç, yüzde 20'si ibadet, kalan yüzde 20'si de sosyal ve ekonomik hayatla ilgili sorular yöneltiyor. Vatandaş oruç, namaz, ibadet, evlenme, boşanma, ticaret, zekat, faiz ve benzeri konularda bilgi alıyor. Ramazan'da çağrı merkezinde görev yapan arkadaşlar iftardan sonra da çalışıyor. Çağrı merkezi saat 23:00'a kadar hizmet veriyor.

İSVEÇ VE KANADA'DAN ARAYAN VAR

'Alo Fetva' hattında görevli Mehmet Güneş ise, diğer illere oranla Konya fetvanın daha yoğun olduğunu, Hollanda, Fransa, Kanada ve İsveç'ten bile arayanların olduğunu belirtti. Ramazan'da her iki dakikada bir bir arayanın olduğunu belirten Güneş, “Bu sene fetva hattına daha önceki yıllarda olduğu gibi çok ilginç ve değişik sorular gelmiyor. Ramazan ayı başladığı ilk günden bu yana Alo Fetva  Hattı'nı daha çok oruç için arıyorlar. 'Göz damlası orucu bozar mı' veya 'İkinci bir evim var, zekatı ne kadar' şeklinde sorular geliyor. Oruç, namaz ve zekatın dışında aile hukuku, ticaret hukuku ile ilgili de çok soru geliyor. Nikah ve boşanmayla ilgili arayanların sayısı da hayli fazla. Her soru önemli ve soruyu yönelten kişi de bizim için değerlidir. Her soruya ciddiyetle cevap veriyoruz. Bazı konularda vatandaşları İl Müftülüğü'ne davet ediyoruz. Onlarla yüzyüze görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.