Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat
Böbrek hastalıklarına davetiye çıkaran idrar yolu enfeksiyonlarının önemsenmesi gerektiği belirtildi.
Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi doktorlarından Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının böbrek yetmezliğine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hoşcoşkun, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının böbrek yetmezliği sonucunu doğurduğunu belirterek "Çocuklarda doğumsal bozukluk, idrar yollarındaki yapısal bozukluk, idrar yollarında darlık, mesaneden geriye kaçış, kalıtsal böbrek hastalıkları ve nefrit ilerleyen zamanlarda kronik böbrek yetmezliğine neden olabilir. Çocuklardaki böbrek hastalıkları yeterince tedavi edilemezse böbrek yetmezliğine kadar ilerler, diyaliz ve böbrek nakli yapılması gerekebilir” diye konuştu.
“ÇOCUKLARDA DA HAYATI TEHDİT EDEBİLİR”
Böbrek hastalıklarının her yaştan insanı etkilediğini anlatan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, bir çok çocuğun da yaşamın erken yaşlarından itibaren böbrek hastalığı riski altında olduğunu dile getirdi.
Yeni doğan döneminden itibaren böbrek hastalıklarına yönelik eğitim, erken tanı ve sağlıklı bir yaşam tarzı önerdiklerini belirten Hoşcoşkun, “Erişkin yaşta saptanan bazı böbrek hastalıkları ilk olarak çocuk yaşlarda başlamış olabilir. Böbrek hastalıkları çocukları değişik şekillerde etkiler. Bazı hastalıklar herhangi bir sekel (araz) bırakmadan iyileşir. Ama bazen hayatı tehdit edecek boyutta hastalık gelişebilir” dedi.
Çocuklardaki böbrek ve idrar yolu hastalıklarının bir kısmının doğuştan olabileceğini ifade eden Hoşcoşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlar, bebek daha anne karnında iken ve hiçbir belirti vermeden önce, ultrasonografi ile tarama incelemesi yapıldığında görülebilir. Anne karnında en sık olarak teşhis edilen bozukluk, idrar yollarındaki genişlemedir. Bunlar, idrar yollarındaki darlık nedeniyle, darlık öncesinde idrarın birikmesi neticesinde ortaya çıkar. Böbrek havuzunun hemen sonrasındaki darlık böbrek havuzunda, idrar kesesinin çıkımındaki darlıklara bağlı olarak da idrar kesesi ve tüm idrar yolları genişler. Ayrıca çocuklarda idrar kesesi enfeksiyonları ve idrar kesesinin dolmasını ve boşalmasını bozan hastalık görülebilir. Şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları (mikrop hastalıkları) böbrek yetersizliğine neden olabilir. Çocuklarda doğumsal bozukluk, idrar yollarındaki yapısal bozukluk, idrar yollarında darlık, mesaneden geriye kaçış, kalıtsal böbrek hastalıkları ve nefritler ilerleyen zamanlarda kronik böbrek yetmezliğine neden olabilir.”
BÖBREKLERİ KORUMA TEDBİRLERİ
Böbreklerin korunması için sekiz kuralın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hoşcoşkun, “Düzenli egzersiz yapın, şeker hastalığınızı ve tansiyon yüksekliğinizi kontrol altında tutun, tuzdan uzak durun, sağlıklı beslenin, fazla kilonuz olmasın, yeterli su için, sigara içmeyin, böbreklere zarar verebilecek ilaçları kullanmayın” dedi.
ÇOCUKLARDA BELİRTİLER
Çocuklarda böbrek hastalığının belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Hoşcoşkun, sözlerine şöyle devam etti:
“İdrar renginde değişiklik, çay rengi idrar yapma, göz kapaklarında, yüzde ve bacaklarda şişlik karın ağrısı, böğür ağrısı, idrar yaparken yanma, sızlama, sık sık idrara çıkma, geceleri yatağa idrar kaçırma, idrarı fışkırtamama ve damla damla idrar yapma, ateş yüksekliği, idrar miktarının aniden azalması, kilo alımının ve büyümenin duraklaması, kansızlıktır. Böbrek ve idrar yolu hastalıklarında, bu belirtilerden biri veya birkaçı ortaya çıkabilir. Bazen belirtiler çok hafif olabilir ve çocuğu fazla rahatsız etmez. Çocuklardaki böbrek hastalıkları yeterince tedavi edilemezse böbrek yetmezliğine kadar ilerler, diyaliz ve böbrek nakli yapılması gerekebilir.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.