Tekrar Van'a gitmeye hazırız

Tekrar Van'a gitmeye hazırız

Vanda yaptığı arama kurtarma faaliyetinin ardından Konyaya gelen Konya itfaiye ekibi, yaptıkları faaliyetleri anlattı.

Van’da yaptığı arama kurtarma faaliyetinin ardından Konya’ya gelen Konya itfaiye ekibi, yaptıkları faaliyetleri anlattı. Ekip, görev verilmesi halinde tekrar Van’a gitmek üzere hazır bulunduklarını bildirdi
7.2 şiddetindeki Van depreminin ardından Türkiye’nin dört bir yanından olduğu gibi Konya’dan da itfaiye ekipleri Van’da arama ve kurtarma çalışması yaptı. Depremin hemen ardından Van’a giden arama kurtarma ekipleri, arama kurtarma faaliyetlerinin son bulmasının ardından Konya’ya döndü. Konya’dan giden 7 kişilik itfaiye ekibi, Van’da gördükleri manzarayı, yaşadıklarını ve orada yaptıkları kurtarma faaliyetlerini Merhaba’ya değerlendirdi.
Konya İtfaiye Arama Kurtarma Amiri Mustafa Yalman, Konya İtfaiyesi olarak 7 kişilik bir ekiple Van’da arama kurtarma çalışması yaptıklarını dile getirdi. Deprem yaşanır yaşanmaz Büyükşehir Belediyesi tarafından Van’a gitmek üzere görevlendirildiklerini belirten Konya İtfaiyesi Arama Kurtarma Amiri Mustafa Yalman, “Görev verilir verilmez Konya’dan yola çıktık. Depremden bir sonraki gün Van’daydık. Hemen Erciş ilçesine gidip orada kurulan kriz merkezine teslim olduk. Gider gitmez bizi görevlendirdiler. Kriz merkezinin verdiği görevleri yapıyorduk. Orada kaldığımız 4 gün boyunca kurtarma çalışmalarına aralıksız devam ettik. Belli bir süre dinleniyor, sonra gece gündüz demeden arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyorduk” dedi.
İl Acil Afet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerle de koordineli olarak çalıştıklarını söyleyen Mustafa Yalman, “Biz ilk gittiğimiz gün görev aldığımız enkazdan bir bayan kardeşimizi cansız olarak çıkardık. Daha sonraki günlerde İl Acil Afet’le birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda 3 vatandaşımızı da yine ölü olarak enkazdan çıkardık. Konya’dan kendi aracımızla ve malzemelerimizle Van’a gitmiştik. Bizim malzemelerimiz son sistem olduğu için orada çalışan ekiplerin de dikkatini çekmişti. 4 gün boyunca orada bize verilen görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Enkazı tamamen temizlediğimiz de oldu. Belli bir süre çalıştıktan sonra aşırı derecede yorgunluk hissediyorduk, bir süre dinleniyorduk. Sonra tekrar gelip kaldığımız yerden devam ediyor veya daha acil bir durum varsa başka bir yere gidiyorduk. Gece gündüz ayrımı yapılmadı çalışmalarda, 24 saat orada görev başındaydık. Sadece biz değil, bütün ekiplerde aynı durum söz konusuydu. Kısa süreli istirahatlarla yıkılmış binalar içinden canlı veya cansız birilerini bulabilmek için çalışma yürüttük. Enkaz durumu tamamen göçmüş binalar, yarı hasarlı olup içerisine girilmeyen binalar ve tamamen göçmemiş ama içerisinde canlıların olduğu tahmin edilen binalar var. Bizim gittiğimiz yerler tamamen göçmüş binalardı. Her enkaza vardığımız zaman önce gözlem yapıyorduk. Binanın girilecek bölgelerinden arama çalışması başlatıyorduk. Aramanın ardından tespit ettiğimiz bir nokta varsa oradan kurtarma çalışmalarına başlıyorduk” diye konuştu.
Bölgede yıkılmış binaların yanı sıra tam olarak yıkılmamış binaların da olduğunu söyleyen Yalman, “Tam olarak yıkılmamış olan binalar da büyük tehlike arz ediyordu. Bir enkazda görevlendirildiğimizde binanın tamamen göçmediğini ve 6 katlı binanın içerisinde 3-4 kişinin olduğunu öğrendik. Bina her an yıkılabilecek bir binaydı. Yan taraflarından vinçlerle desteklenmişti. Önce bir gözlem yaptık, binaya girmenin tehlikeli olduğunu kriz merkezine bildirdik. Onlar da bizi o binada görevlendirmekten vazgeçtiler” dedi.
TEKRAR VAN’A GİTMEK İÇİN HAZIRIZ
Van’da yaşanan acının dinmesi için canla başla mücadele ettiklerini ve iyice güçten düşünceye kadar enkaz başından ayrılmadıklarını söyleyen Mustafa Yalman, “Bize bir görev verilirse, 24 saat aynı çalışmaları yapmaya, tekrar Van’a gitmeye hazırız. Şu an arama kurtarma işleri tamamen bitti. Şu an sadece enkaz kaldırma çalışması yapılıyor. Fazla ekibin burada bulunması lüzumsuz olacaktı. Bu nedenle geri döndük. Biz oradan ayrılan 13. Ekiptik. Bizden önce 12 ekip daha ayrılmıştı” ifadelerini kullandı. Yalman ayrıca Konya’nın Van’da ilk sıcak yemeği vererek ve KOSKİ tarafından temin edilen tatlı su aracı ile dikkat çektiğini sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.