Teknoloji hakkında yanlış bilinen 5 gerçek

Teknoloji hakkında yanlış bilinen 5 gerçek
Günümüzde bilgi kaynaklarının değişmesi ve sanal ortamlarda oluşan bilgi kirliliği nedeniyle pek çok vatandaş aslı olmayan bilgilerle kandırılarak bir eğlence vesilesi olarak kullanılıyor.

Günümüzde bilgi kaynaklarının değişmesi ve sanal ortamlarda oluşan bilgi kirliliği nedeniyle pek çok vatandaş aslı olmayan bilgilerle kandırılarak bir eğlence vesilesi olarak kullanılıyor. Daha önceleri sahte, toplu e-postalarla yapılan bilgi dezenformasyonu şimdilerde sosyal medya üzerinden gerçekleştiriliyor. Pek çok vatandaş gördüğü ilginç bir bilgiyi gördükten sonra araştırmadan inanıyor.

Bu yanlış bilgilerden en çok merak edileni ise “ATM'lerde para çekildiğinde arkada şüpheli birisi olması halinde veya zor kullanarak şifre girilmesi istendiğinde şifrenin ters girilmesi ile emniyet güçlerine sinyal gönderildiğine ilişkin” bilgi. Yıllardır sanal ortamlarda dolaşan bu bilginin ise hiç bir doğruluk payı yok. Cep telefonlarında sinyal tam çektiği zaman (tüm bloklar dolu gözüktüğünde) telefonun tam olarak çektiği ve yüksek performans ile görüşme yapılabileceği düşünülür. Oysa sinyalin gücü, yanan bloklardan anlaşılmaz. Trafiği yoğun olan bir baz istasyonunda da şeritleri tam olarak görebilmek mümkün, fakat bu güçlü bir sinyalin kullanıcıya sunulduğu anlamına gelmiyor. Cep telefonunun pantolon cebinde taşınmasını, erkeklerin üreme organına zarar verdiği ve uzun vadede kısırlığa yol açtığı şeklindeki bilgi de pek çok vatandaşı tedirgin ediyor. Fakat bu iddia hiçbir zaman bilimsel olarak doğrulanmadı. Almanya Federal Radyasyondan Koruma Dairesi tarafından yapılan açılamada bilimsel olarak, cep telefonunun yol açtığı radyasyonun erkeklerde kısırlığa yol açtığı yönünde, ciddiye alınacak hiçbir işarete rastlanmadığı belirtildi. Cep telefonlarını, pilin şarjı tam bitmeden şarj etmemek lazım şeklindeki bilgi de günümüzde yaygın olarak kullanılan yeni lityum iyon piller için geçerli değildir. Ama eski piller için bu durumun hala geçerli. Lityum iyon piller hafıza etkisi sorunu olmadığı için bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmiyor. Yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmıyor. Pek çok benzin istasyonunda cep telefonunun kapatılması gerektiği şeklinde bir uyarı yer alıyor. Cep telefonunun benzin istasyonunda patlamaya yol açacağı şeklinde bir bilgi ilk olarak toplu e-postalar ile yayıldı. Ancak, dünya çapında benzin istasyonlarında cep telefonu kaynaklı hiç olumsuz bir olay gerçekleşmedi.

HALİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.