Tcg Başkanı Olcayto: Gazeteciler Ayrıştırılıyor Ve Baskı Uygulanıyor

Tcg Başkanı Olcayto: Gazeteciler Ayrıştırılıyor Ve Baskı Uygulanıyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin(TCG), Konrad Adenauer Stiftung(KAS) ile ortaklaşa düzenlediği Yerel Gazetecilik Eğitim seminerlerinin 72.si Sivas’ta yapıldı. Seminerde medyada kadının cinsel obje olarak kullanıldığı belirtilerek, kadın...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin(TCG), Konrad Adenauer Stiftung(KAS) ile ortaklaşa düzenlediği Yerel Gazetecilik Eğitim seminerlerinin 72.si Sivas’ta yapıldı. Seminerde medyada kadının cinsel obje olarak kullanıldığı belirtilerek, kadın cinayetlerinin ise abartılarak verildiği vurgulandı. Basın özgürlüğünün sınırlarının da konuşulduğu seminerde TCG Başkanı Tuncay Olcayto, gazetecilerin ayrıştırıldığını ve gazeteler üzerince ciddi baskılar olduğunu söyledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 72.si düzenlenen Yerel Gazetecilik Semineri sona erdi. 2 süren seminerin son gününde medyada kadın ve şiddet ile basın özgürlüğünün sınırları konuşuldu. Bir otelde yapılan ve 5 oturumda gerçekleşen seminerin son oturumunda CNN Türk muhabiri Göksel Göksu, “Medyada kadın ve şiddet”; TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük “Haber ve hukuk” konuları hakkında sunum yaptı.

“MEDYA KADINI CİNSEL OBJE OLARAK KULLANIYOR”

CNN Türk Muhabiri Göksel Göksu, Kadın cinayetlerinin artışına vurgu yaptığı konuşmasında Adalet Bakanlığı verilerinde son 7 yılda yüzde bin 400 artış olduğunu anlattı. Kadının medyada cinsel obje olarak kullanıldığına işaret eden Göksu, gazetelerde ve internet sitelerinde çıplak kadın fotoğraflarını koyanların kendi eşlerini de aynı şekilde düşünmediğinin altını çizdi.

“KADIN CİNAYETLERİ MEDYADA BİLEREK ABARTILIYOR”

Kadın cinayetlerinin kıskançlık, giyim tarzı ve eve geç gelme gibi basit nedenlerle meydana geldiğini aktaran Muhabir Göksu, kadına yönelik şiddetin yüzde 39’unun fiziksel şiddet, yüzde 41.9’unun fiziksel ve cinsel şiddet, yüzde 43’ünün ise kırsalda şiddet olarak istatistiklere yansıdığını dile getirdi.

Medyada kadın cinayetleriyle ilgili haberlerin abartılarak verilmesinin sakıncaları üzerinde duran Göksel Göksu, haberlerin bilerek mağdur afişe edilerek ‘vahşet’, ‘dehşet’, ‘delik deşik etti’ gibi ibarelerle verildiğini ancak faile hiç yer verilmediğinden yakındı.

TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük ise konuşmasında basın özgürlüğü ve hukuk konusunda bilgiler verdi. Hakikat Gazetesini örnek göstererek, sık sık basın özgürlüğü ile ilgili değerlendirmeler yapan Küçük, haberin kamu yararı ve gerçeklik konularının ön planda olduğunu aktardı. Gökhan Küçük, yayımlanmış bazı haberleri örnek göstererek mahkeme süreçleriyle ilgili bilgiler verirken, konuşmasını katılımcılarla karşılıklı sohbet şeklinde gerçekleştirdi.

“GAZETELER ÜZERİNDE BASKILAR VAR”

Seminerin sonunda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto bir değerlendirme konuşması yaptı.

Karşılıklı diyaloglar ve tartışmalarla geçen seminerin daha bilgilendirici olduğunu söyleyen Olcayto, “Son gün daha verimli geçti. Kadın konusu önem kazandı. Yasalardan ve siyasetçilerden kaynaklanan gazeteler üzerinde uzun süreden beri gelen sıkıntılar var. Basına baskılar uygulanıyor. Gazeteciler ayrıştırılıyor ve araç olarak kullanılıyor. Gazeteler ulusal ve yerel olarak ayrılmaksızın kutuplaşmalara bir son vermeli ve parçalanmadan örgütlenmeye çalışmalı.” dedi.

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANINI ELEŞTİRDİ

Diğer yandan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, 2 gün süren toplantıya katılmadığı veya bir temsilci dahi göndermediği gerekçesiyle Vali Alim Barut ve belediye başkanı Sami Aydın’ı eleştirdi. Diğer illerde vali ve belediye başkanlarının toplantılarına katılarak konuşmalar yaptıklarını anlatan Olcayto, konuşmasalar bile en azından gelip bir hoş geldin diyebilirlerdi” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Yerel Medya Semineri sertifika töreni ile sona erdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.