TCDD'nin gizli projesi: Milli Hızlı Tren
Habertürk'te yer alan habere göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, milli YHT ile yeni nesil milli trende, konsept tasarım seçimi yaptı. Endüstriyel tasarım çalışması da tamamlandı. Tasarım çalışmalarının seçilen konsept üzerinden bazı ayrıntılarla devam ettiğini belirten kaynaklar, Türkiye'yi hızlı tren teknolojisiyle her boyutuyla tanıştırmayı öngördüklerini söyledi.
16 ADET YERLİ TREN ÜRETİLECEK
Mevcutlarla birlikte ileride açılması planlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve hızlı tren hatlarında çalıştırılmak üzere 106 adet YHT seti temin projesi yatırım programına alındı. Teknik şartnameleri tamamlanan 106 setten ilk 20 setin yurt dışından, 70 setin de en az yüzde 51 yerli katkı payı ile imal edilmesi planlanıyor. TCDD, kalan 16 adet YHT setinin 'Milli Hızlı Tren Projesi' kapsamında üretilmesini hedefliyor.
YENİ NESİL DEMİRYOLU
Kaynaklar, yeni nesil demiryolu araçlarının üretilmesi hedefiyle tasarımı ve teknolojisi Türkiye'ye ait milli tren projesinin başlatıldığını anımsatarak, "Bu proje kapsamında Milli Yüksek Hızlı Tren Seti, Dizel Tren Seti, Elektrikli Tren Seti ve Yük Vagonu geliştirilecektir. Prototiplerin yüzde 51 yerlilik oranıyla üretilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmalar sonrasında 2023 yılı için yerlilik oranının yüzde 85 düzeyine çıkarılması öngörülüyor" dedi.
TCDD, yatırım faaliyetlerinde projelendirme süreç ve uygulamalarının denetimini tek elde toplamak amacıyla da harekete geçti. Şirket, bu kapsamda Etüt Proje ve Yatırım Dairesi kurdu.
12 ADET HIZLI TREN ALINDI
TCDD, başta Ankara-İstanbul olmak üzere Ankara çıkışlı nüfusun yoğun olduğu illeri hızlı trenle birbirine bağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda kısa bir süre içinde Ankara-İstanbul'un işletmeye açılması bekleniyor. TCDD, açılan Yüksek Hızlı Tren hatlarında yolcu taşımacılığı yapmak için 250 km/saat hıza uygun işletmecilik yapılabilen 12 adet yüksek hızlı tren seti satın aldı. Saatte 300 km hız yapabilecek 7 adet çok yüksek hızlı tren setinin sözleşmesi imzalandı. Bu setlerden 1 adedi teslim alındı, diğerlerinin üretim çalışmaları sürüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.