Tbmm Genel Kurulu'nda Asansör Faciası Tartışıldı

Tbmm Genel Kurulu'nda Asansör Faciası Tartışıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, AK Parti'nin talebiyle kamuoyunda torba kanun tasarısı olarak bilinen 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, AK Parti'nin talebiyle kamuoyunda torba kanun tasarısı olarak bilinen 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Saat 14.00'de toplanan Genel Kurul'da birleşimi Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 82 maddesi kabul edilmişti. Genel Kurul'un başında İstanbul'da bir inşaatta asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 işçiye Allah'tan rahmet dilendi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Bundan birkaç ay öncesinde, burada çok önemli bir açıklama yapılarak kaza olacağı, insanların bu asansörden dolayı hayatını kaybedeceği açıklanmıştı. Dolayısıyla, bunun çok ciddi şekilde araştırılması, yeterli derecede inceleme yapmayan, asansörün teknik incelemesini yapmayanlar hakkında gereken araştırmanın yapılması ve suçluların cezalandırılması ve bundan böyle bu tür asansörlerle ilgili bir Meclis araştırma önergesi veriyoruz, var zaten daha önce verdiğimiz bir önerge, bunun da arkadaşlarımız tarafından da bundan sonraki günlerde onaylanarak ciddi şekilde araştırılmasını arzu ediyoruz. Bu vesileyle, tekrar, yeni bir kazaya meydan vermemek için böyle bir önergenin Meclis tarafından ele alınması çok yararlı olacak ve birçok insanı da tedbir almaya yönlendirecektir." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise İstanbul Mecidiyeköy'de meydana gelen cinayette hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diledi. Altay, şöyle devam etti: "Ancak, rahmet dilemekle, başsağlığı dilemekle bu iş cinayetlerinin sonu gelmiyor. Müteaddit defalar söylendi, Türkiye iş cinayetlerinde dünya sıralamasında ilk üçlere girdi. Hükûmetin bu konuda ciddi bir gayretini, çalışmasını, tedbirini göremedik. Meydana gelen kazayla ilgili, on beş günden beri o asansörlerle ilgili, o sistemle ilgili arıza olduğu, İstanbul'da ve Mecidiyeköy'de herkesin duyduğu bir vakayken, Çalışma Bakanlığının -Bakan gidip denetlesin demiyoruz ama- iş müfettişlerinin, çalışma müfettişlerinin, ilgililerin bu konuya bu kadar kör, sağır, dilsiz kalmaları geçiştirilemez. Başta, o şirketin inşaat firmasının sahibi ve yöneticileri ve Çalışma Bakanlığının ilgili yetkilileri, bürokratlarıyla ilgili yapılacak, yapılması gereken işlemleri bekliyoruz. Bugün Çalışma Bakanının gelip Türkiye Büyük Millet Meclisine bilgi vermesini talep ediyorum. Bu talebimi de her yarım saatte bir tekrarlayacağımı beyan ediyorum. Tekrar, ölenlere rahmet diliyorum. Ama bu bir kaza değildir, bu göz göre göre açıkça işlenen bir cinayettir. Hükûmet de bu cinayetin işlenmesine seyirci kalmıştır, göz yummuştur. Her yarım saatte bir Hükûmetten izahat talep edeceğimi tekrar beyan ediyorum."

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da "Biz de AK Parti Grubu olarak, geçtiğimiz gün İstanbul'da yapılan bir inşatta asansörde ortaya çıkan arıza veya ihmal sonucunda hayatını kaybeden 10 işçimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Ailesinin, milletimizin başı sağ olsun diye temenni ediyoruz. 2012 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi iş güvenliğiyle ilgili gerçekten devrim niteliğinde çok önemli bir yasayı onayladı, imza attı, hem Bakanlık çalışanlarına hem sivil toplum örgütlerine denetim konusunda olağanüstü yetkiler verdi. Basından takip ettiğimiz kadarıyla 30 Ağustos tarihinde asansörün üç aylık periyot hâlindeki yapılan kontrollerinin ilgililer tarafından denetlenmediği konusunda bir durum hasıl oldu. Hem Çalışma Bakanlığı müfettişleri hem Türk Mühendis ve Mimar Odası hem de ilgililer bu konuda araştırmalarını hızlı bir şekilde yapacak, kamuoyuna gerekli duyuruları yapacaklardır. Anlaşılan o ki, çıkarılan yasalar ne kadar iyi olursa olsun tatbikat bu manada çok önemli. Bu manada hem sivil toplum örgütlerine hem de bürokrasiye kontrol açısından büyük görevlerin düştüğünü ifade ediyorum. Bu manada baktığımızda herkes üzerine düşen görevi yaptığı takdirde bunun önüne geçmemiz, minimum seviyeye düşürmemiz mümkün olacaktır diye tahmin ediyorum. Biz, yasayı yapmamıza rağmen uygulamada bir aksaklık varsa uygulama konusundaki gerekli mercilerin gerekli işlemleri hızlı bir şekilde yapmaları gerektiğini tavsiye ediyor, tekrar ölen işçilerimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı, böyle bir kazanın olmaması temennisiyle yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum." şeklinde konuştu.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Mecidiyeköy'deki elim cinayeti kınadı. Türkiye'de son yıllardaki iş cinayetlerini -gündemden düşmeyen realitesiyle- bir kez daha Meclisin gündemine taşınmaya değer bir konu olarak gördüklerini belirten Demir, "Henüz Soma'yı unutmamışken, henüz Soma'nın sorumlularını açığa çıkarıp gerekli hukuksal soruşturmaya tabi tutmamışken, bu ve benzeri cinayetlerin yaşanacağı tarafımızdan defalarca ifade edilmiş olmasına rağmen tedbir alamayan, gerekli denetimleri sağlamayan iktidar en baş suçludur. Bu manada da hukuk sadece devletin siyaset yapma ihtiyacının ürünü olmamalıdır. Hukuk, devleti sistematik olarak yönetmenin aracı durumuna düşürüldüğünde, toplumun esenliği ve güvenliği yerine devletin ve devleti sahiplenen iktidar odaklarının çıkarlarına hizmet edeceğinden meşruiyetini kaybeder. O nedenle de bizim görmezlikten, duymazlıktan gelemeyeceğimiz, her birimizin duyarken, işitirken vicdanının sızladığı bu olayların son bulması dileklerimle gerekli duyarlılığın gösterilmesini saygılarımla arz ederim." dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum