Tavşanın tadı yok
Av sezonunda çok fazla kar yağmaması da avcılar açısından kısır bir sezonun geçmesine neden oldu. Sezonun başında 'balak' olarak bilinen daha önce hiç avcıyla karşılaşmamış, tecrübesiz tavşan yavruları nedeniyle hızlı bir dönem yaşandığını söyleyen avcılar, zaten az olan balaklar tükendikten sonra av bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Kaçak avlanmanın ve far avının devam etmesi halinde gelecek yıllarda tavşan neslinin devam edip etmeme noktasında endişelere sahip olduklarını belirten avcılar, bütün avcıları bilinçli av yapmaya ve kanunlara uymaya çağırıyor.
TAVŞAN AVI NASIL YAPILIR?
Tavşan avının nasıl yapıldığını gazetemize anlatan av malzemeleri satıcısı ve tecrübeli avcı Mehmet Köskü, güzel bir tavşan avı için av bölgesinde kar olması gerektiğini söylüyor. Tavşanın karda ayak izini bıraktığını söyleyen Köskü, “Tecrübeli avcılar tavşanın ayak izlerini takip ederek eliyle bulmuş gibi tavşanın yattığı yeri bulurlar. Tavşanlar çok iyi kamufle olan hayvanlardır. Anaç tavşanlar yattığı yerden üzerine basmadığınız sürece kalkmaz. Çok zaman yanından geçer gidersininz haberiniz olmaz. Diyelim ki bir tavşan izine rastladınız ve takip etmeye başladınız. Artık her yere pusmuş olabilir tavşan. Elinizde tüfek etraftaki çalılıkları taşlayarak tavşan eğer orada yatmışsa kaldırmaya çalışırsınız. Her avcının en fazla 3 atış yapma hakkı vardır. Otomatik silahlar daha fazla fişek alır ancak kurallara göre tüfeğinize takoz takmak zorundasınız. Eğer bir tavşanı yattığı yerde yakalarsanız ona ateş etmek için yerinden kaldırmalısınız. Pusmuş tavşana ateş etmek etik değildir. Tavşan yerinden kalkıp atış mesafesine ulaşıncaya kadar tavşana zaman verirsiniz” dedi. Tavşan etinin sert olduğunu söyleyen Köskü, “Tavşan etinin pişmeye uygun hale gelmesi için bir süre beklemesi gerekmektedir. Avcılar genelde 24 saat beklettikten sonra pişirirler tavşanı. Kara yatırmak diye bir adet vardır. Tavşanın etinin lezzetli hale gelmesi için 24 saat karda bekletilir. En lezzetli pişirme şekli ise düdüklü tencerede uzun süre pişirdikten sonra tereyağında kızartmaktır. Tavşan eti en iyi bu şekilde değerlendirilir” diye konuştu.
KAÇAK AVCILIĞI DURDURALIM
Av sezonunun biraz kısır geçtiğini söyleyen Köskü, “Kaçak avlanma kontrol edilemez noktaya geldi. İnsanlardaki hırs her zaman olduğu gibi doğaya zarar vermeye devam ediyor. Tavşan gibi çok fazla üreyen bir hayvanın dahi nüfusu azalıyorsa durup düşünmek gerekir. Özellikle tavşanların üreme dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında yapılan avlar nüfusun azalmasında çok etkili oluyor. Her zaman olduğu gibi avcılarımıza sesleniyoruz. Bu bir spor faaliyeti. Bu bir hobi. Bu şekilde bilinçsiz avcılık devam ederse bir gün gelecek bu çok sevdiğimiz işimizi yapamayacağız. Herkesi bilinçli avcılığa ve kurallara uymaya davet ediyoruz. Bir yıl dokunulmasa tavşan nüfusu yine eski sayısını bulur. Çünkü tavşan çok fazla üreyen bir hayvandır. Örneğin 27 ocaktan itibaren artık tavşan avı yasak. Bundan sonra vurulacak her hayvanın içinden yavru çıkar. Bir daha av sezonu açılıncaya kadar bırakalım yakasını avı açık olan hayvanlarla yetinelim” ifadelerini kullandı.
AV TAKNOLOJİSİ GELİŞİYOR
Son yılarda av malzemelerinde büyük teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Av tüfekleri ve fişekleri daha kaliteli hale gelirken avcıların doğa şartlarıyla mücadele etmesini kolaylaştıracak ürünlerde ardı ardına piyasaya sürülüyor. Bunlardan en önemlisinin cep sobası olduğunu söyleyen Köskü, “Cep sobasının pek çok çeşidi var. Ancak en çok kullanılanı bir naylon torba içinde sıvı bulunan ve elbisenin üzerinden vücuda yapıştırılan ısıtıcı. 24 saat etkili olan bu ürün zor şartlarda avcılık yapan vatandaşlar için avı kolaylaştıran bir ürün. Ayrıca ısınmak için çıkarılan termodinamik içlikler var. Eskiden soğuktan korunmak için kat kat elbise giymek zorunda kalıyorduk. Bu da avcının hareket kabiliyetini sınırlıyordu. Bu incecik elbise soğuğa karşı etkili. Ayrıca avı kolaylaştıracak pek çok ürün var. Sabah saatlerinde av yapanlar için 250 metreye kadar aydınlatma kabiliyetine sahip el fenerleri var. Bir da tüfeklerin üzerine lazer takılıyor. Bütün bu malzemeler avcıların işlerini kolaylaştırıyor” dedi.
YUNUS ALTINBEYAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.