Tatbikat üssü olduk

Tatbikat üssü olduk

Anadolu Kartalı'nın merkezi olan Konya, tatbikat üssü olmaya devam ediyor. En son 27 Ekim- 6 Kasım 2014 tarihlerinde Milli Işık tatbikatı Konya'da yapıldı. Anadolu Kartalı/2 tatbikatına ise 14 ülke katıldı

Konya 3. Ana Jet Hava Üs Komutanlığı Türkiye'nin havadaki gözü ve kulağı olmaya devam ediyor. Konya'da en son 27 Ekim-6 Kasım 2014 tarihleri arasında Milli Işık tatbikatı yapılmıştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın katılımları ile gerçekleşen tatbikat ülke genelinde büyük bir ilgi ile takip edildi. Yine 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleşen Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı'nın bu yıl ikincisi düzenlendi. 9 Haziran'da başlayan tatbikata 14 ülkeden katılım olmuştu. Uluslararası arenada büyük bir prestije sahip olan Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı'na Ürdün'e ait 3 adet F-16, Katar'a ait 4 adet Mirage 2000-5, İspanya'ya ait 6 adet F-18 ve 6 adet EF-2000, İngiltere'ye ait 6 adet EF-2000, Türk Hava Kuvvetlerine ait 11 adet F-4E 2020, 40 adet F-16, bir adet KC-135R Tanker, bir adet EW-7T Milli HİK, bir adet CN-235 ve bir adet C-160 ile NATO'ya ait AWACS uçağı katılıyor. Gözlemci olarak, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Cezayir, Finlandiya, Gürcistan, Güney Kore, Kuveyt, Makedonya, Romanya, Şili ve Yunanistan yer aldı.

MİLLİ IŞIK KONYA'DA NEFESLERİ KESTİ

Jet uçakları, helikopterler, Havadan İhbar Kontrol uçağı ve kurtarma timlerinin katılımıyla gerçekleşen Milli Işık tatbikatı ise nefesleri kesen görüntülere sahne olmuştu. 10 gün süren tatbikat 27 Ekim tarihinde başlamıştı. Tatbikat 3'üncü Ana Jet Üssü'nde yapıldı. Tatbikat Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarının katılımıyla gerçekleşti. Bu tatbikatta ise, Hava Kuvvetleri Komutanlığı altı adet F-16 uçağı, üç adet AS-532 Cougar arama kurtarma helikopteri, bir adet CN 235 arama kurtarma uçağı, havadan ihbar kontrol uçağı, iki adet muharebe arama kurtarma timi ve üç adet ileri hava kontrolörü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı iki adet AH-1P/W Kobra taarruz helikopteri ve bir adet S-70 DSAR Skorsky arama kurtarma helikopteri ile bir adet muharebe arama kurtarma timi, Jandarma Genel Komutanlığı bir adet muharebe arama kurtarma/arama kurtarma timi, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı bir adet Skorsky helikopteri, bir adet muharebe arama kurtarma timi ve müşterek ateş destek timi ile iştirak etti.

HER YIL 2 KEZ DÜZENLENİYOR

Hava Kuvvetleri Komutanlığı açısından büyük bir önem arz eden Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatları yılda 2 kez düzenleniyor. Bir çok ülke hem tatbikatın içinde yer alıyor, hem de gözlemci olarak tatbikatı izliyor. Tatbikatın en büyük özelliği ise gerçeğe yakın olarak gerçekleştirilmesi. Son tatbikatın bir diğer özelliği ise Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen 'Barış Kartalı Projesi' kapsamında alınan ve geçen şubat ayında 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törenle envantere giren Boeing 737- platformuna kurulan Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı'nın görev alması. Boeing 737- platformuna kurulan HİK uçağı, yakıt ikmaliyle 20 saat havada kalabiliyor. Uçakta özel eğitimli 2 pilotun yanı sıra radar ihtisası olan subay ve astsubaylardan oluşan ekip bulunacak. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılacak. Uçaktaki radar sistemi, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Her yıl nefesleri kesen görüntülerin ortaya çıktığı Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatlarının, önümüzdeki yıl daha geniş bir katılım ile gerçekleşmesi bekleniyor.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.