Taşeron işçilerin emeği sömürülüyor

Taşeron işçilerin emeği sömürülüyor

Taşeron işçilerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda gündeme getiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, taşeron işçilerin kadroya alınması için kanun teklifi verdi.

Taşeron işçilerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda gündeme getiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, taşeron işçilerin kadroya alınması için kanun teklifi verdi. Konuyla ilgili Kalaycı, şu ifadeleri kullandı: “AK Parti döneminde, kamuda kadrolu işçi istihdamı azalmış, güvenceli istihdam biçimleri yok edilmiştir. Hükümet, taşeronlaşmayı politikasının esası olarak uygulamış ve kamunun her alana sokmuştur. Türkiye'de bir milyondan fazla işçi, alt işveren, yani taşeron işçisi statüsünde çalışmaktadır. Bunun yaklaşık 600 bini devlet tarafından istihdam edilmektedir. Taşeron işçileri insanca çalışma koşullarından uzak, iş güvencesi olmadan, sendikasız, izin hakkı ve fazla mesai verilmeden, günde 12 saati bile aşan sürelerde köle gibi çalıştırılmaktadır. İşten atılma korkusuyla seslerini çıkaramamaktadır. Taşeron işçiler tazminata hak kazanmasın diye işten çıkmış ve bir iki gün sonra tekrar işe alınmış gibi gösterilmektedir. Bu muvazaalı yöntemle yıllarca çalışan işçinin tek kuruş kıdem tazminatı birikmemektedir. Taşeron işçiler, müteahhit ile devletin arasına sıkışmış durumdalar. Taşeron işçilerin maaşları düzenli verilmemekte, hakları gasp edilmektedir. Bu işçilerin çoğu asgari ücretle, hatta bankaya yatan asgari ücretin bir kısmını müteahhide vermek zorunda kalarak çok düşük ücretle çalışmaktadır. Bu sömürü düzeni artık sona ermelidir. Taşeron işçilerin sorunları artık çözüme kavuşturulmalı, çalışma şartları ve ücretleri acilen iyileştirilmelidir.”
Kalaycı, “Mahkemeler, karayollarında çalışan taşeron  işçilerinin karayollarının asli işçisi olduğu hükmüne varmıştır. Yargıtay bu kararı onamıştır. Halen 9 bin civarında taşeron işçisi açtığı davayı kazanmıştır. AKP Hükümeti hak, hukuk tanımamakta, yargı kararlarını uygulamamaktadır. Yargı kararlarının uygulanmaması ve davayı kazanmış işçilerin, halen taşeron işçisi olarak çalıştırılmaları suçtur. AKP Hükümeti 2,5 yıldır yargı kararlarını çiğnemekte, açıkça suç işlemektedir. Taşeron işçilerin hakları derhal vermeli ve kadroya alınmalıdır” önerisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.