Tarımın önemini kavrayamadık

Tarımın önemini kavrayamadık

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, Türkiyenin tarımın önemini yeterince kavrayamadığını söyledi

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Konya AB Bilgi Bürosu tarafından Türkiye'de AB Bilgi Büroları Ağı'nın Desteklenmesi Projesi kapsamında, Konya Sanayi Odası’nda “Avrupa Birliği Tarım ve Hayvancılık Politikaları ve Türkiye'deki Uygulamalar” konulu seminer düzenlendi.

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kara ve Konya 1.Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Akbaş’ın da katıldığı seminere, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Konyalılar yoğun ilgi gösterdi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin, Türkiye’nin tarımın ve hayvancılığın önemine kavraması gerektiğine dikkat çekerken, Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, “Tarımsal ve hayvansal üretim, dünyada ne kadar önemliyse, ilimiz için de o kadar önemlidir” dedi.
Avrupa Birliği Tarım ve Hayvancılık Politikaları ve Türkiye’deki Uygulamalar konusunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal katıldı.
Prof. Dr. Uysal, Türkiye’nin tarımın önemini yeterince kavrayamadığını ifade etti ve tarımın sıradan bir sektör olmadığını, Türkiye’nin en büyük sosyal güvenliği olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Uysal, “Bugün Türkiye’de 500 YTL ile çalışan bir kişi evini geçindirebiliyorsa, bu tarım ürünlerinin ucuz olduğundandır” dedi. 
AÇLIKTAN ÖLENLERİ SAYISI TÜFEKLE ÖLENLERDEN FAZLAYDI
Avrupa’nın, tarımın önemini 2. Dünya Savaşından sonra anladıklarını ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal,”Avrupa 2. Dünya Savaşına kadar sanayiye ağırlık veriyordu. Ancak bu savaşta baktılar ki, açlıktan ölenlerin sayısı, ‘top’tan, tüfekten ölenlerin sayısından daha fazla, işte o zaman tarımın önemini anladılar. Ve bugün Amerika’dan sonra, dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda. Avrupa Birliği’nin ekonomisi içinde aslında tarımın yeri çok fazla değil. Toplam ekonomi içinde yüzde 3-4 gibi paya sahip. Ama buna rağmen yılda yaklaşık 50 milyar euro gibi bir parayı tarıma aktarıyorlar” diye konuştu. 
Avrupa Birliği’nin ilk ortak politikasının tarım konusunda olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uysal, katılımcıları AB'de tarım ve hayvancılık politikalarının gelişimi, Tarım ve hayvancılık konusunda verilen destekler, AB-Türkiye ilişkilerinde tarım ve hayvancılık boyutunun önemi ve bu alanda yapılan ve yapılması gereken çalışmalar, AB’ye uyum ve küresel rekabet için Türkiye tarımında yeniden yapılanma çerçevesinde üretim, pazarlama ve politikalar boyutunda yapılması gerekenler hakkında bilgilendirdi.
 Tarım savaşları engelliyor
Tarımın önemine değinen Prof. Dr. Uysal, “Avrupa tarihine bakarsak hep savaşlar vardır. Oturup düşünmüşler, biz bu savaşları nasıl engelleriz diye? Ve tarımda karar kılmışlar. Ortak çıkar alanı yaratmaya karar vermişler. Altı ülkeyle yola çıkılmış ve bugün AB 27 üyeli bir birlik. Bu üye ülkeler arasında öyle bir ekonomik çıkar birliği var ki, bunlar birbirleriyle kavga edemezler. Bakış açıları farklı olabilir, ama savaş olmaz” dedi.  
Türkiye ekonomisindeki sorunların tarım sektöründeki sorunlar giderilmeden, tarımdaki sorunlarında örgütlenme sorunu aşılmadan çözülemeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Uysal, Avrupa Birliği’ne uyum için tarımda neler yapılması gerektiğini şu şekilde sıraladı:
AB’YE UYUM İÇİN TARIMDA NELER YAPILMASI GEREKİYOR
Tarım tüm boyutlarıyla(toprak, ürün, çiftçi, hayvan varlığı vb.) kayıt altına alınmalı,
Tarımsal üretim planlamalı,
Tarım tek elden yönlendirilmeli,
Üretim bilinçli yapılmalı,
Çevre ve hayvan sağlığı korunmalı,
Ürünler kaliteli ve sağlıklı olmalı,
Çiftçi mutlaka örgütlü olmalı,
Kırsal kalkınmaya öncelik verilmeli,
Orta ve uzun vadeli rekabetçi stratejiler uygulanmalı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.