Tarımda eğitim şart

Tarımda eğitim şart

‘Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesinde Tarımsal Eğitim ve Yayım İhtiyaç Analizi Çalıştayı gerçekleştirildi.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün saha çalışmalarını yürüttüğü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomosi Bölümü öğretim üyelerinin danışmanlık yaptığı ‘Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesinde Tarımsal Eğitim ve Yayım İhtiyaç Analizi Çalıştayı gerçekleştirildi.
 
Dedeman Otel’de yapılan çalıştaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanı Halil İbrahim Gül, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, KOP İdaresi Uzmanı Mevlüt Pınarkara başta olmak üzere Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Müdürlüğü’nden çok sayıda yetkili ve çeşitli üniversitelerdeki akademisyenler katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Müdürlüğü’nden Bitkisel Araştırmalar Teknik Koordinatörü Dr. Mustafa Kan, “Çalışmada Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinde tarımla uğraşan çifçilerin görüşleri alınmıştır. Kurum idarecilerinin ve özel sektör, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve kamu tarımsal yayım elemanlarının görüşlerinin alındığı projede bölgede bine yakın kişi ile görüşülmüştür. Ayrıca Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinde yapılacak çalıştaylar ile bölgenin tarımsal yayım çalışmalarının genel durumu, tarımsal eğitim ve yayım çalışmalarının altyapısını güçlendirmeye yönelik alınması gereken önlemler ve tarımsal yayım çalışmalarının başarısını arttırmaya yönelik ne tür aktivitelerin yapılması gerektiği ile bölgedeki eğitimci ve çiftçinin gereksinim duyduğu tarımsal eğitim konularının belirlenmesi planlanmaktadır” dedi. 
 
İHTİYAÇ ANALİZLERİNİ SIKIŞTIRMAYIN 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanı Halil İbrahim Gül de, bir özeleştiri yapmak istediğini kaydererek, şöyle konuştu: “Zaman zaman önümüze tarımla ve hayvancılıkla ilgili çeşitli projeler geliyor. Projelerin amacı ve hedefi gayet güzel. Ama eleştirdiğim nokta eğitimde tekrarların olması. Yani aynı çiftçiye birden fazla gerek sahada gerekse burada olmak üzere eğitim verilmiş. Bu bizim için bir handikaptır. KOP İdaresi Başkanlığı’ndan rica ediyorum. İhtiyaç analizlerini sıkıştırmayın. Analizlerin olması için tanınması gereken belli bir süre vardır. O süre saha çalışmalarıdır. Saha çalışmalarını zamana yaydıktan sonra analizleri ortaya çıkartın.”
 
TARIMSAL POLİTİKALAR GERÇEKLEŞTİRİLMELİ 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar da tarım sektöründe eğitimin önemine vurgu yaptı. Baydar, şunları dile getirdi: “Rekabet ortamının yüksek olduğu tarım piyasasında ayakta kalma ve ülkemizin gıda güvenliğini sürdürülebilir  kılabilmek için üreticinin değişen ekolojik ve ekonomik koşullara hızla ayak uydurması gerekmekte ve bunun için de iyi eğitilmiş bir üretici kitlesine gereksinim duyulmaktadır. Bölgemizin en önemli ihtiyacı su ve topraktaki organik maddelerdir. Bu kapsamda tarımsal politikalar geliştirilmeli, projeler sunulmalı ve faaliyet geçilmelidir. İnanıyorum ki bugünkü çalıştay Konya için hayırlı sonuçlar doğuracaktır.” Açılış konuşmalarının ardından çeşitli üniversitelerdeki akademisyenler eşliğinde çalıştaya geçildi. Gün boyunca konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.  
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.