Tarım teknoloji ile iç içe olmalı

Tarım teknoloji ile iç içe olmalı

Tarımın önemine vurgu yapan ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, “Tarımın değişen dünya koşullarına uyum sağlayabilmesi için, teknoloji ve eğitimle daha iç içe olması gerekiyor” diye konuştu

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi üyeleri, zirai öğrenimin 170. yılını kutladı. Rıxos Otel Balo Salonu'nda gerçekleştirilen programa, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman,  İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Seyfettin Baydar, çok sayıda oda başkanı, mühendis ve davetli katıldı. Gecede konuşan Celil Çalış, tarımın değişen dünya koşullarına uyum sağlayabilmesi için teknoloji ve eğitimle daha iç içe olması gerektiğini vurguladı. Ziraat Mühendislerinin geniş bir alanda görev aldığını belirten Çalış, “Tarım, çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bitkisel ve hayvansal üretim ile endüstriye ham madde temininden, biyodizel gibi tarımsal kaynaklı enerji üretimine, hatta küresel ısınmanın kontrol altına alınmasına kadar birçok alan ile alakalıdır. Bugün ülkemiz tarımında yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen üretimin verim ve kalitesinin artması ziraat mühendisleri sayesinde olmuştur. Giderek artan dünya nüfusunun ihtiyaçları doğrultusunda mesleğimizin bizlere yüklediği görev ve sorumluluklarla beraber mesleğimizin önemi de artmıştır. Ülkemizin gıda üssü olarak sürdürülebilir, verimi, kalitesi yüksek, sağlıklı tarımsal üretim ile, Konya'da tohumluk üretiminde son yıllarda oluşan ivmenin daha da yükseltilmesinde, Konya'nın en önemli tarımsal sorunu olan tarımsal altyapının biran önce çözüme kavuşması adına elimizden gelen gayretlerle hizmet edeceğimize ve gerekli kamuoyunun oluşturulması için çalışacağımıza kuşkunuz olmasın” diye konuştu.

ÇİFTÇİLİK MESLEK HALİNE GETİRİLMELİ

Ülkemizin ekonomik kalkınmasının tarımdan geçtiği bilincini kabul ederek çiftçiliğin meslek haline getirilmesinin gerekli olduğunu da belirten Çalış, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “170 yıl önce ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri bugün 35 ilde açılan ve ülkemizde tarımsal üretim düzeyini ve verimliliğini önemli ölçüde artmasını sağlayan Ziraat Fakülteleri ile devam etmektedir. Bu fakülteler bugüne kadar yaklaşık 100 binden fazla mühendis yetiştirmiştir.” Programda konuşan Prof. Dr. Bayram Sade de, “Dünyadaki gelişmiş ülkelere bakıldığında  gelişmenin ilk ivmesinin tarımdan olduğunu görürsünüz. Tarım gelişmeden sanayileşme pek mümkün ve güçlü olamaz. Ülkemizde tarım stratejik bir isim olarak anılır fakat söyleyenlere inanılmaz. Böyle olunca meslektaşlarımız da bunu tam olarak benimsemez. Tarım adeta meslektaşlarımızın nezdinde bile hak ettiği noktaya ulaşmaz. Bir sektöre itibarı başkaları vermez. İtibar lütfedilmez. Kazanılır ve alınır. Bunda da en büyük sorumluluk meslektaşlarıma düşmektedir. Toplum tarımı  öncelikli duruma getiremiyorsa kusuru başkalarında aramak doğru olmaz” cümlelerini kullandı. Program, meslekte 35. ve 45. yıllarını doldurmuş olanlara ve odanın yapmış olduğu sportif faaliyetlerde dereceye girenlere verilen ödüller ile son buldu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.