Tarım Bakanlığı'ndan Bitkisel Üretimde Kullanılan Tarım İlacı Açıklaması

Tarım Bakanlığı'ndan Bitkisel Üretimde Kullanılan Tarım İlacı Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel üretimde fazla tarım ilacı kullanıldığı ve bu ilaçların hiçbir laboratuvarda pestisit analizinin yapılamadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel üretimde fazla tarım ilacı kullanıldığı ve bu ilaçların hiçbir laboratuvarda pestisit analizinin yapılamadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Açıklamada, “İnsan sağlığı için risk taşıyan tarım ilaçları AB ile uyumlu olacak şekilde kullanımdan kaldırılmış olup, ülkemizde bugüne kadar 181 adet pestisit yasaklanmıştır.” ifadesi kullanıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, pestisit analizlerinin yapılmadığı iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Türkiye’nin 30 farklı ekolojik bölgede yaklaşık 92 milyar lira değerinde 165 çeşit tarımsal ürün üretildiği ve bu çerçevede 339 zararlı organizma ile mücadele edildiği dile getirilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ülkemiz üretim değeri açısından dünyanın yedinci büyük tarımsal gücü olduğu halde tarım ilacı kullanım miktarına göre dünyada on dokuzuncu sırada yer almaktadır. Ülkemizin yıllık tarım ilacı kullanım miktarı yıllara ve iklime bağlı olarak değişmekle birlikte 2002 yılında 55 bin ton iken alınan tedbirler sonucu bu rakam 2012 yılında 40 bin tona inmiştir. Oransal olarak da ülkemizde pestisit kulanım oranı hektara 1,3 kilogram ile dünyanın önemli tarım ülkelerinin çok gerisindedir. Bu rakam örneğin Kosta Rika’da 51, Hollanda’da 9,4, Portekiz’de 4,3, Yunanistan’da 2,8 ve Almanya’da 2,5 kilogram’dır. Bakanlığımızca zirai ilaç kullanımının azaltılması amacıyla Biyolojik ve biyoteknik mücadele yapan üreticilerimize 2010 yılından itibaren destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, Türkiye'de ilk kez ruhsatlandırılacak olan tarım ilaçları için kullanılan aktif maddenin AB veya G-8 ülkelerinde ruhsatlı olması şartı aranmakta, böylelikle toksikolojik riskler azaltılmaktadır. İnsan sağlığı için risk taşıyan tarım ilaçları AB ile uyumlu olacak şekilde kullanımdan kaldırılmış olup, ülkemizde bugüne kadar 181 adet pestisit yasaklanmıştır.”

Türkiye’de 42 adet kamu, 83 adet özel olmak üzere toplam 125 adet kalıntı analizi yapabilen laboratuvar bulunduğu vurgulanan açıklamada, bütün pestisitlerin kalıntı analizinin yapılabildiği vurgulandı. Özellikle 2002 yılından beri uygulanan Hasat Öncesi Denetim Programı ile kalıntı riski taşıyan ürünlerin tüketiciye ulaşması engellendiği belirtilen açıklamada, denetim programı sonucu kalıntı oranının yüzde 73 oranında azaltıldığı kaydedildi. Ayrıca, “Alınan tüm tedbirler neticesinde ülkemizde Hasat Öncesi dönemde yapılan denetimlerde tespit edilen olumsuzluk oranı yüzde 2,9 kadar düşmüş olup bu oran Avrupa Birliği ortalamasından (yüzde 3) ve ABD ortalamasından (yüzde 3,4) daha düşüktür.” bilgileri de verildi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.