Tarihten ibret almamız gerekir

Tarihten ibret almamız gerekir

Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesi Çanakkale Zaferinin 94. yılı münasebetiyle önceki akşam Çanakkale konulu bir konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Ekrem Şama, Çanakkale Savaşının yapıldığı dönemlerdeki zorlukları


Türk milletinin tarihinin oldukça şanlı olduğuna dikkat çeken Araştırmacı Yazar Ekrem Şama, yapılan bazı hataların tekrar edilmemesi için tarihten ibret almak gerektiğini kaydetti. Tarihten verdiği ilginç örnekler ve ibretlik öykülerle gençlerin dikkatini çeken Ekrem Şama, yapılan saldırılara ve mücadelelere bakıldığında bir çok savaşta İslamiyet’in savunulduğunu vurguladı.
İslam topraklarını savaşla işgal edemeyen düşmanların çeşitli entrikalara ve yollara başvurduklarını söyleyen Ekrem Şama, İkinci Abdülhamit döneminde yaşanan bir olayı da şu şekilde anlattı: “İkinci Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti zayıflama nedeniyle geniş topraklarının güvenliğini sağlamada güçlük çekmeye başlamış, ekonomideki bozulmalar nedeniyle de zor günler yaşıyordu. Böyle bir ortamda gelip İkinci Abdülhamit’ten bugünkü Filistin’in bulunduğu toprakları para karşılığında almak istemişler ve Abdülhamit de, ‘Kan dökülerek alınan vatan toprağı parayla satılmaz’ tarihi sözünü söylemiş, elçiyi eli boş geri göndermişti.” İngiltere ve Fransa gibi o dönemde güç kazanan ülkelerin asıl gayelerinin önce hilafeti kaldırmak, daha sonra Osmanlı parçalayıp yok olmasına neden olmak olduğunu anlatan Şama, batılıların bu sayede petrol yataklarına ve Ortadoğu’ya sahip olmayı ümit ettiklerini dile getirdi.
Çanakkale Savaşı’nın asıl sebeplerinin bunlar olduğunu söyleyen Araştırmacı Yazar Ekrem Şama, halifeliği kaldırmak isteyenlere karşı savaşın cihat olduğuna değinerek, o dönemde savaşanların İslami cihat uğruna savaştıklarını bildirdi.
Bugüne gelindiğinde Çanakkale Savaşı’nın bir çok yerde centilmenlik savaşı olarak anlatıldığını ancak asıl gerçeklerin gizlendiğini vurgulayan Ekrem Şama, “Çanakkale, centilmenlik savaşı değil, centilmen Türk askerine karşı yapılmış hayasızlığın bir göstergesidir. Savaş sırasında karşılıklı centilmenlik olmamıştır. Hatta öyle ki, cephede düşman kuvvetleri reçel kutusuna bomba yerleştirip hediye diye askerlerimiz gönderme küçüklüğünü bile göstermişlerdir” ifadelerini kullandı.
Çanakkale’de bu zalimlikleri yapanların bugün medeni olarak görüldüğüne dikkat çeken Ekrem Şama, “Medeni olmak bugün Irak’ta, Filistin’de, Kerkük’te yapılanlar mıdır?” dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.