“‘tarihi Yapı' Denilerek Sanat Yapıları Halka Kapatılıyor”

“‘tarihi Yapı' Denilerek Sanat Yapıları Halka Kapatılıyor”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi dokusuyla Ankara'nın en seçkin mekânlarından olan Operet Sahnesi'ni, Devlet Opera ve Balesi, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün temsilleri başta olmak üzere sanatsal organizasyonlara kapattı. Sahne, artık...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi dokusuyla Ankara'nın en seçkin mekânlarından olan Operet Sahnesi'ni, Devlet Opera ve Balesi, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün temsilleri başta olmak üzere sanatsal organizasyonlara kapattı. Sahne, artık sadece Bakanlıkça düzenlenecek özel törenlerin kullanımına açılacak. Kararın gerekçesinin Bakanlık tarafından “Tarihi mekâna daha fazla zarar vermemek.” olarak açıkladığı belirtildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ‘tarihi dokuya zararın' uzmanlarca tespit edilmesi için bakanlığa başvurduklarını açıkladı.

Sahnenin kapatılmasına bir tepki de Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'dan geldi. Kültür yapılarının ‘insanla yaşadığını' belirten Candan, bakanlığın kararını da ‘keyfi bir uygulama' olarak niteledi. Candan, ‘tarihi yapı' denilerek yapıların halka kapatıldığını belirterek, “Tarihi yapı diyerek halka kapatılan yapı örneği dünya üzerinde yok. Kültür Bakanlığı'nın görevi yapıyı ve tarihi ve kültürel mekanları korumaktır, halka kapatmak değil.” şeklinde konuştu. “Operet Sahnesi Ankara'nın yaşayan kültür mekanıdır. 1927-1930 yılları arasında Namazgah tepesinde Arif Hikmet Koyunluoğlu tarafından tasarlanmıştır, halkevi binası olarak kentlilerle uzun yıllar buluşmuştur.” diyen Tezcan Karakuş candan, ‘tarihi dokuya zarar'ın uzmanlarca tespit edilemediğini vurguladı. Candan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kültür Bakanlığı'na tarihi dokuya verilen zararın uzmanlar tarafından rapor edilip edilmediğini resmi yazı ile sorduk. Konunun uzmanı kişilerce hazırlanmış raporların tarafımıza iletilmesini istedik. ‘Tarihi dokuya zarar' şeklinde bir karar bakanlık tarafından sanata düşmanca takınılan tavrın bahanesinden başka bir şey olamaz. Böyle bir doku zararı varsa ancak uzmanlar tarafından karar verilir ve gerekiyorsa güçlendirmesi yapılır. Tarihi mekanlar kapatılarak değil, restore edilerek, kültürel mirasa sahip çıkma fikri toplumla buluşturularak, korunur. Mekan, o mekanı yaşattığınızda yaşar, mekan insanla yaşar.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.