Tarihi cami canlanıyor

Tarihi cami canlanıyor

Alaaddin Cami'nin restorasyonu ile ilgili ihale çalışmalarında sona gelindi. Restorasyonla cami yeniden görkemli günlerine kavuşacak. Bölge Müdürü İbrahim Genç, "Ödenek konusunda hiçbir sıkıntımız yok" dedi

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, vakıf eserlerin restorasyonuna devam ediyor. Alaaddin Cami'nin restorasyonuna en geç yıl sonunda başlanacak. Tarihi cami, restorasyonla yeniden görkemli günlerine kavuşacak. Anadolu Selçuklu devrinde yapılan Konya'nın en büyük ve en eski camisi olan Alaaddin Camii’nde restorasyon çalışmaları başlıyor. 23 Eylül’de ihalesi yapılacak caminin 2 yıl içerisinde restorasyonun tamamlanacağı öğrenildi. Şu an 5 firmanın teklif verdiği öğrenilirken, restore maliyeti ihaleden sonra açıklanacak. Konu hakkında gazetemize bilgi veren Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Alaaddin Camii’de restorasyon çalışmaları başlayacağını belirterek, ihalede son aşamaya geldiklerini söyledi. Caminin restorasyonu için 23 Eylül’de ihaleye çıkacaklarını söyleyen Genç, “Ön yeterlilik anlamında dosyaların değerlendirmesini yaptık. Değerlendirilen en az 5 firmanın tekliflerini aldık. 23 Eylül’de ihaleye çıkıyoruz. Genel anlamda çok acil bir restorasyon ihtiyacı yok ama ben daha önce de buranın projelendirilmesini yaptığım için konuya hakimim. Değişik dönemlerde caminin belli bölümlerine restorasyon yapıldı. Farklı dönemlerde yapılan ne kadar restore varsa bunları birleştirip cami son halini almış olacak. Yani en kapsamlı restorasyonu yapmış olacağız” dedi.

YENİDEN CANLANACAK

Restorasyon çalışmalarının 2 yıla yakın süreceğini ifade eden Genç, “Restorasyon bittiğinde Selçuklu devrini tekrar yaşayacağız. Gerçekten her anlamda çok güzel bir çalışma olacak. Çalışmalar yıl sonunda başlayacak ve 2 yıl gibi bir sürede tamamlanacak. Çünkü restorasyonu yeni bir inşaat gibi değerlendirmek doğru değil. Kendi doğrularına göre çalışma yapıyoruz. Önemli eserlere daha doğru ve bilinçli yaklaşmak gerekiyor. Bu anlamda en azından teknik olarak bir sıkıntımız yok. Ben inşaat mühendisiyim ve uygulama uzmanıyım. Nerede ne yapılacağı konusunda bilgilere hakimiz. Başladığımız gibi restorasyan çalışmasını hiçbir hata ve sorun çıkmadan bitireceğiz. Maliyeti ihaleden sonra belli olacak. Uygulama sırasında da artırımlar olabilir” diye konuştu.

EN FAZLA RESTORE YAPAN BÖLGE

3 yıl aradan sonra tekrar Konya’da göreve başlamanın mutluluğunu yaşadığını da kaydeden Genç, Konya’nın tarihi güzellikler açısından zengin bir bölge olduğunu söyledi.  Geçmişte Türkiye’de en fazla restorasyon yapan bölgenin Konya olduğuna dikkat çeken Genç, “Benim olmadığın dönemde de yine birçok çalışma yapıldı. Durma diye bir şey söz konusu olmadı ama ben bu bölgeyi daha iyi bildiğim için eserleri daha iyi bildiğim için inceliklerini de biliyorum. Nereler de neyimiz var bunlara hakimiz. Çünkü uygulamalar gözle görmekle kağıt üzerinden okumak aynı şey değil. Bundan dolayı bu bölgeyi bilmiş olmam bizim için avantaj diye düşünüyorum. Göreve başlamamla birlikte hızlı bir şekilde hem onların restorasyonu açısından hem de projesi olmayan eserlerin projelendirilmesi açısından şu anda hızlı bir çalışmaya girdik. Bu sene toplam en az 30 tane restorasyon yapacağız. Önümüzdeki süreç içinde bölgemizdeki eserlerin aciliyet ve önem sırasına göre bir değerlendirme yapıp, programlar çerçevesinde restore edilmemiş eser bırakmayacak şekilde devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÖDENEK KONUSUNDA SIKINTI YOK

“Ödenek konusunda hiçbir sıkıntımız yok” diyen Genç, genel müdürlüğün her konuda destek verdiğini söyledi. Genç, “Başkanımızın temsil edilmesi bakımından bize daha farklı talepler geleceği için çalışmalarımıza hız kazandırmalıyız. Bölgedeki bütün ihtiyaçları biliyoruz. Dönemimizde 300’e yakın restore yaptık. Yine bunlar 3 yıl içerisinde devam etti. Bu çalışmaları bölge olarak değerlendiriyoruz. Karaman, Aksaray ve Konya şeklinde baz alıyoruz. Kısmen küçük çaplı ve büyük ölçekli ele alınması var.  Yarım kalanları da bitirmek için çalışıyoruz” dedi. Çalışmaların sadece tarihi eserlerin restorasyonuna yönelik olmadığına vurgu yapan Genç, “Şu anda muhtaç ve yetimlere burs ödeneklerimiz devam ediyor. Yine orta lise öğrencilerine burslarımız devam ediyor. Geçen sene üniversite öğrencilerimize de başladık burs vermeye. Yine bunlara devam edeceğiz. İhtiyaç sahiplerine kuru gıda yardımı yapıyoruz. 2 bin 100 kişiye çıktı şuan. Aynı şekilde atıl vaziyette bulunan eski yerleşim yerlerini de yap işlet devret modeli ile okul çalışmaları da yapıyoruz. Gelirimizin büyük çoğunluğunu kiralardan sağlıyoruz. Bu bakımdan bu tür çalışmalarımız ayrıca yürüyor. Denetim hizmetleri de hız kazandı. Çok yönlü bir kurumuz” değerlendirmesini yaptı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.