Tarih kitaplarına ilgi yok
Popüler kültürün bir yansıması olan ve okuyunca genellikle insana bir şey katmayan “Aşk kitapları” kapış kapış satılıyor. Büyük emekler vererek ve çeşitli araştırmalar yapılarak tarih ve benzeri kitaplar ise özellikle Konya'da pek tercih edilmiyor. Tarihi roman ve kitaplar tercih edilmediği için tarihini bilmeyen bir nesil yetişiyor. Rampalı Çarşı esnafı, “Tarih kitapları sadece lise ve üniversitelerin sınav dönemlerinde satılıyor. Öğrenciler, mecburiyetten tarih kitabı alıyor” dedi. 40 yaş üstü insanlar ise en fazla siyasi kitapları tercih ediyor. Kitap okuyan gençlerin büyük bir kısmı da internet üzerinden kitap okumayı tercih ediyor.
GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN BİR GELECEK YETİŞİYOR
Rampalı Çarşı esnaflarından Hasan Yıldırım, kitap satışlarının sezona göre değişiklik gösterdiğini dile getirdi.“Kitaplar yaş grubuna göre değişiyor” diyen Yıldırım, “Öğrenciler, internete daha bağlı. İnternet üzerinden fenomen insanların kitaplarını okumayı daha fazla tercih ediyorlar. Daha ileri yaş grubu ise siyaset kitaplarını okumayı tercih ediyor. Gençler tarih kitaplarını geri planda bırakıyor. Şimdiki gençlerde tarih merakı yok. Hayal dünyasında yaşıyorlar. Bu yüzden sadece sınav dönemlerinde ya da ödevleri olduğu zamanlarda tarih kitabı alıyorlar. Bu yüzden geçmiş merakları yok. Nereden geldiklerini, atalarımızın ne kadar cefa çektiğini ne yazıkki bilmiyorlar. Gençlerimizi bu hayal dünyasından çıkarıp tarihi kitaplara yönlendirmeliyiz. Ayrıca bazı kitapların fiyatları da yüksek. Böyle olunca kimse para verip de kitap almıyor” şeklinde konuştu.
GENÇLERİN KİTAP EVLERİNİ TERCİH ETMESİ GEREKİR
Esnaf Ali Bulgurcu da şunları söyledi: “Biz en fazla sınavlara hazırlık kitapları satıyoruz. Üniversiteye hazırlık ya da liseye hazırlık döneminde genellikle en fazla test kitapları tercih ediliyor. Test kitabı satışı, romana göre daha fazla. Roman fiyatları yüksek. Haliyle kimse de kitaba para vermeyi gerekli görmüyor. Roman türünde tarihi kitaplara çok az talep var. Roman türünde genel olarak macera ve polisiye türleri tercih ediliyor. Zaten şuanda kitap satmak çok zor. Kitapların yerini internet aldı. İnternet, sahafların işini olumsuz etkiledi. Gençlerin internetten kurtarılıp, kitap evlerine gelmesi gerekir.”
ŞURA SARIOĞLAN- GAMZE ERYILMAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.