Tarhana mesaisi başladı
Kış aylarında çerez sofralarının vazgeçilmezi çıtır tarhana için yazın sıcak günlerinde başlayan mesai, komşular arasında imece usulü gerçekleşiyor.
Kazanlarda kaynatılıp, yoğrulup elde ya da özel makinelerinde yuvarlatılmasının ardından son şekli verilerek hazır hale getirilen tarhana güneş altında kurutulmak üzere yere seriliyor. Aile fertleri sırayla tarhana başında saatlerce nöbet bekliyor. Nöbet esnasında güneşin yakıcı ışınlarından korunmak için şemsiyeden istifade ediliyor.
Beyşehir ilçesinde tarhana nöbeti tutan Şaban Yüce, bu çerezin bölgede vazgeçilmez bir yiyecek olduğunu belirtti. Yazın sıcak günlerinde imal edilen tarhanaların komşuların birbiriyle imece usulü yardımlaşması suretiyle yapıldığını vurgulayan Yüce, “İlçemizin uzun yıllardır, örf, adet ve geleneği olan tarhanayı hanımlarımız yaparken, bize de bekçilik işi düşüyor. Başında saatlerce bekleyerek güneşte kurumaya bırakılan tarhanaları kuş, tavuk gibi hayvanlardan korumaya çalışıyoruz. Sıcaklardan şemsiye altında korunmaya çalışıyoruz”dedi.
Hava sıcaklıklarının zirve yaptığı günlerde aileler arasında telaşı artan tarhananın güneş altında kurutulması için evlerin varsa bahçesi yoksa, yolları, parkları, kaldırım, okul bahçesi gibi yerlerin de değerlendirildiğini ifade eden Yüce, “Bu yüzden mahallemizde birçok sokağın yolu kurutma sürecinde en az 2 gün trafiğe kapalı kalabiliyor. Bu yüzden sokaklardaki araçlara mani oluyorsak, araç sahiplerinden toplum olarak özür diliyoruz. Tarhanaları geniş balkon ve terasları olanlar buralarda da kurutabiliyor. Ama birçok ailenin bu imkanı olmadığı için Beyşehir’in yaz mevsiminde her yeri tarhana ile doldu diyebiliriz” diye konuştu.
Tarhana yapımına yardım eden gurbetçi Ülker Kocagüzel, 30 yıldır Norveç’te yaşadığını vurgulayarak, tarhananın gurbette kendileri için büyük bir özlem olduğunu dile getirdi. Çok sevdiklerini ancak Norveç’te Türkiye’deki gibi çok güneşli günler olmaması nedeniyle yapamadıklarını anlatan Kocagüzel, “O yüzden bu özlemi Beyşehir’e gelip gittikçe gideriyoruz. Burada çokça yapıp Norveç’e de götürüyoruz. Ayrıca, tarhananın yanı sıra, erişte, bulgur, fasulye gibi yöremizin bir çok gıda ürününü imkanlarımız ölçüsünde götürebildiğimiz kadarıyla yanımızda götürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.