Tapusu olanlar dikkat  yeni karar açıklandı

Tapusu olanlar dikkat yeni karar açıklandı

1 Eylül 2023'te yürürlüğe girecek yeni bir karar, kira ilişkisine ve taşınır-taşınmaz paylaştırılmasına ilişkin uyuşmazlıklarda önemli değişiklikler getiriyor.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve taşınmaz paylaştırılmasıyla ilgili uyuşmazlıklarda önemli değişiklikler getiriyor. Bu düzenleme, 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Düzenlemeye göre, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar ile Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması gerekmekte. Ancak, kiralanan taşınmazların İcra ve İflas Kanunu'na göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler arabuluculuk usulüne tabi olmayacak.

Düzenleme ayrıca, taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklarda arabuluculuk usulünü düzenlemekte. Bu durumda, arabuluculuk süreciyle sınırlı olmakta olup, tarafların anlaşması ve arabulucunun kararı tutanak altına alınarak tapu siciline şerh verilecek. Bu şerh, tasarruf yetkisini kısıtlamakta ve 3 ayı geçmeyecek şekilde belirlenmekte. Şerhin kalkması için tarafların anlaşması veya 3 aylık sürenin dolması gerekmekte.

Arabuluculuk süreci sonucunda tarafların anlaşması halinde anlaşma belgesi düzenlenecek ve icra edilebilirliğine ilişkin şerh alınması zorunlu olacak. İcra edilebilirlik şerhi alınmasının zorunlu olmadığı durumlarda ise taraflar ve arabulucunun imzaladığı anlaşma belgesi ilam niteliğinde olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.