Tanap'la Avrupa'ya Taşınacak Gazın Satışı Yapıldı

Tanap'la Avrupa'ya Taşınacak Gazın Satışı Yapıldı

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'yla (TANAP) Avrupa'ya ulaştıracak Azerbaycan gazının Avrupalı alıcılarına satışı anlaşması imzalandı.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'yla (TANAP) Avrupa'ya ulaştıracak Azerbaycan gazının Avrupalı alıcılarına satışı anlaşması imzalandı. Ülkenin önemli doğalgaz havası olan Şahdeniz 2'den üretimi sağlanacak gazın yıllık yaklaşık 10 milyar metreküp hacmindeki bölümünün satışı gerçekleştirildi. Söz konusu alımı İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan'dan 9 farklı şirket yaptı.

Azerbaycan'ı devlet petrol şirketi SOCAR'ın temsil ettiği satış anlaşmasında, Avrupalı doğalgaz alıcıları ile 25 yıllık anlaşma sağlandı. Anlaşma ile Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya direkt doğalgaz satışı gerçekleştirmiş oldu.

Avrupa'ya gaz satışına ilişkin imzalanan anlaşmalar öncesinde konuşan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, şirket olarak imzalanan anlaşmalarla doğal gazın Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması konusunda aktif rol almış olduklarını bildirdi. Abdullayev, "İmzalanan anlaşmalar, Türkiye ve Avrupa için yeni kaynaklar oluşturmakla beraber Avrupa enerji piyasasında da rekabeti arttıracak.'' dedi. Yapılan satıştan memnuniyetini dile getiren Abdullayev, ''Azerbaycan, Şahdeniz havzasından çıkarılacak doğalgazın alıcıları ile uzun süreli anlaşmalar imzalamaya hazırdır.'' dedi.

Şahdeniz havzasının işletiminden sorumlu British Petrolium'un (BP) Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan koordinatörü Gordon Birell'de yaptığı konuşmada, anlaşmanın sektörde imzalanan en büyük anlaşmalardan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Şahdeniz konsorsiyumu olarak kendilerinin de bu anlaşmanın bir parçası olmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha sonra alıcı şirketlerle tek tek imza töreni yapıldı.

İmza töreninin sonunda basına açıklamalarda bulunan Rövnag Abdullayev, yıllardır söz konusu anlaşma üzerinde çalışmaların yapıldığını bildirerek, Azerbaycan adına imzalanan anlaşmaların arkasında çok ciddi emeğin uzun soluklu ve ısrarlı çalışmaların durduğunu söyledi.

TANAP, TÜRKİYE'Yİ ENERJİ KONUSUNDA SÖZ SAHİBİ YAPACAK

Türkiye'yi enerji konusunda Avrupa karşısında söz sahibi yapacak olan TANAP, Azerbaycan doğal gazını Anadolu üzerinden Yunanistan sınırına kadar taşıyacak. Söz konusu gaz, Avrupa'ya Trans Adriyatik (TAP) hattı ile Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik denizinin altından geçerek İtalya'ya uzanacak.

Şahdeniz 2 projesiyle toplamda yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz üretimi yapılacak. Toplam üretimin 6 milyar metre küplük bölümü BOTAŞ ile 2011 yılında yapılan anlaşma gereği Türkiye'ye satılacak. Geriye kalan 10 milyar metreküp doğalgaz ise bugün imzalanan anlaşma ile Axpo Trading AG, BulgargazEAD, DEPA, Enel Trade SpA, E.ON, Gas Natural SDG SA, GDF SUAZ S.A, Hera Trading ve Shell şirketlerine satıldı. İlk gaz alımının 2018 yılında gerçekleşmesi planlanan projenin kapasitesinin 2026 yılında 31 milyar metreküpe çıkması öngörülüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.