''Tahta kaşıklar'' artık hediyelik oldu

''Tahta kaşıklar'' artık hediyelik oldu
Tarihin eski dönemlerinden bu yana hayatımızda yer alan, malzeme ile kullanım alanları değişse de özellikleri hep aynı olan tahta kaşıklar, günümüzde üretimi de kullanımı da neredeyse yok denecek kada
Tarihin eski dönemlerinden bu yana hayatımızda yer alan, malzeme ile kullanım alanları değişse de özellikleri hep aynı olan tahta kaşıklar, günümüzde üretimi de kullanımı da neredeyse yok denecek kadar azaldı.
Dededen ve babadan kalma baba mesleğini devam ettiren Konya'da da ''kaşıkçılar'' adıyla bilinen Mustafa Onay (51), AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihin eski dönemlerinde yapılan kaşıklarla günümüz kaşıklarının arasında özellik bakımından çok fazla fark olmadığını söyledi.
Osmanlıların kaşığa hak ettiği değeri verdiğini ancak günümüzde ise yeteri kadar değer verilmediğini belirten Onay, ''Üretimi de çok azaldı. Türkiye'de çok az kişi bu işle uğraşıyor. Geleneksel folklorun ve oyun havalarının ritm aleti olarak kullanılan tahta kaşığın üretimini Konya'da bildiğim kadarıyla benden başka yapan yok'' dedi.
Kullanımına göre çeşitleri olan kaşığın yemeklere de ayrı bir lezzet kattığını ifade eden Onay, ''Bazen hep eskilere özlem duyulur ya...Tahta kaşıklarda özlem duyulan şeylerden sadece birisi...Çağlar boyu metal kaşıklar sadece özel günler ve törenlerde kullanılırdı. Sıradan insanlar ise yemeklerini tahta kaşıklarla yerlerdi. Şimdi tahta kaşıklar hediyelik eşya olarak alınıyor. Biz de değişik motiflerle vitrinleri süslemek için kaşık yapıyoruz. Kütükten kaşığa giden yolculuk aslında çok zahmetli. Ama ben bu geleneği yaşatmak istiyorum. Kaşıklar el emeği göz nuru ürünler. Kaşık, kütüğün ikiye ayrılması, model çizilmesi, içi oyulması, model verilmesi gibi işlemlerden geçiyor''
    
-Talep az olunca ek iş yapmaya başladı-
    
Sigaradan dolayı sağ bacağının diz üstünden kesildiği için kaşık yapımında eskiye oranla zorlandığını dile getiren Onay, zahmetli de olsa eskiyi yaşattığı için her kaşık yapımından sonra mutlu olduğuna dikkati çekti.
Kaşık adet fiyatının 5 lira ile 450 lira arasında değiştiğini ifade eden Onay, Paris'te bir tanıdığına yılda 1000 adet kaşık gönderdiğini ancak Konya'da yok denecek kadar talebin az olduğuna sitem etti.
Onay, talep az olduğu için artık ek iş yapmaya başladığını, gününün küçük bir bölümünü kaşık yapımına ayırmak zorunda kaldığını sözlerine ekledi.
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.