Tahmini doğru çıktı
Yayınlanma:
Domuz gribi vakalarının gündemde olduğu Ekim ayında ''Domuz gribi her geçen gün güç kaybediyor, korkunç senaryolara gerek yok'' diyen Selçuk Üniversitesi bilim adamının 4 ay önceki tahmini doğru çıktı
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş, dünya ve Türkiye gündeminin domuz gribi kaynaklı ölüm olaylarıyla çalkalandığı Ekim ayında yaptığı açıklamada, domuz gribinde öldürme riskinin, dünyadaki tüm vakaların ortalamasına bakıldığında sadece yüzde 1.2 olduğunu söylemişti.
Domuz gribini Türkiye için toplumda endişeye ve paniğe neden olacak bir hastalık olarak görmediğini belirten Prof. Dr. Erganiş, şunları dile getirmişti:
''Domuz gribinin öldürme riski, dünyadaki tüm domuz gribi vakalarının ortalamasına bakıldığında sadece yüzde 1.2. Domuz gribine neden olan virüs, her geçen gün güç kaybediyor. Virüsün daha zararlı etkilerini, vakanın ilk çıktığı tarihten itibaren kaybetmeye başlaması, bulaşıcı hastalıkların çoğunda aynıdır. Mutlaka tedbirler alınmalı, ancak korkunç salgın senaryolarına gerek yok. Toplum, bu virüsle ilgili çok detaylı bilgiye sahip değil, herkesten de bu konuda çok detaylı bilgi sahibi olması beklenemez. Domuz gribi konusu oldukça medyatik de bir konu, o yüzden yapılan haberler ya da maksadını aşan ifadeler halkta yanlış anlamaya, gereksiz boyutta tedirginliğe neden olabiliyor.''
Erganiş, Türk kamuoyunun domuz gribi tedirginliğinin, kısa süre önce AB yetkilileri ile Harward Üniversitesinden bazı uzmanların yaptıkları açıklamalar üzerine geçtiğini belirterek, ''Biz söylediğimizde inanmayan, Harward uzmanlarından 4 ay sonra gelen açıklamaya inandı. Türk bilim adamlarına güvenmeliyiz'' dedi.
Prof. Dr. Erganiş, kendi alanında mikrobiyolojik ve aşı çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.
PROF. DR. ERGANİŞ'İN DİĞER ÇALIŞMALARI
Prof. Dr. Erganiş, daha önce ''Türkiye kendi kuş gribi aşısını üretilebilir'' açıklamasının ardından ABD'deki bir bilim kuruluşundan davet almış, 2 ay boyunca ABD'deki bilim adamlarıyla görüş alışverişinde bulunmuştu.
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş, kısa süre önce de, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan yaban koyunlarının paratüberküloz hastalığı nedeniyle ölmeye başlaması üzerine TÜBİTAK'ın desteğiyle 1.5 yıl gibi kısa süre içinde aşı geliştirmişti.
Erganiş, yine 2009 yılında, bir bakteri nedeniyle koşmakta zorlanan yarış atları için TÜBİTAK'ın desteğiyle Türkiye'de bu alanda ilk kez aşı üretmişti.
Resmi İlanlar
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.