Tacikistan Ekonomisi Göçmen İşçilere Bağımlı

Tacikistan Ekonomisi Göçmen İşçilere Bağımlı

Orta Asya ülkesi Tacikistan’ın ekonomisi yurt dışından ülkeye yapılan para transferine bağımlı olduğu kaydedildi.

Orta Asya ülkesi Tacikistan’ın ekonomisi yurt dışından ülkeye yapılan para transferine bağımlı olduğu kaydedildi. Yurt dışında, özellikle Rusya’dan çalışan göçmen işçilerin ülkesine havale ettiği paraların, ülke ekonomisini ayakta tuttuğu belirtildi.

Tacik basınına göre, Asya Kalkınma Bankası (AKB) “Asya Kalkınma Görünüm 2013” raporunu yayınladı. Rapora göre, Tacikistan ekonomisindeki büyümenin yüzde 7 oranda olacağı açıklandı. Ayrıca, tahminlere göre 2014 yılında büyüme rakamının yüzde 6 oranında olacağı belirtildi. AKB raporunda ülkenin yurt içi milli hasılasına en büyük desteğin göçmen işçinin parasal kaynağı olduğu belirtildi.Yurt dışından ülkeye yapılan para transferleri, perakende satış ve hizmet sektörleri büyümede etkili oldu.

Asya Kalkınma Bankası’ndan yapılan açıklamada, ülke ekonomisinin yurt dışındaki para transferine bağımlı kaldığı bildirildi. 2013 yılının ilk yarısında enflasyon yüzde 6,2’e kadar yükseldi. Yılın ilk döneminde ihracat yüzde 8,6 oranda azaldı. Para transferleri ithalatın artmasına katkı sağladı.

Öte yandan, Dünya Bankası tarafından yayınlanan rapora göre, Tacikistan’a 2013 yılında yurt dışından yapılan para transferinin miktarı 4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Tacikistan, bu sıralamada ilk sırada yer alıyor. 2012 yılındaki rakamlara göre, Tacikistan 48’lik yüzde ile birinci sıraya yerleşirken, yüzde 31’lik rakamla Kırgızistan ikinci, yüzde 25 ile Nepal üçüncü ve yüzde 24 ile Moldova dördüncü sırada yer aldı.

2012 yılında yurt dışında çalışan Tacikistanlı göçmen işçiler ülkesine 3,6 milyar dolar para transferi yapmıştı.
Tacikistanlı göçmen işçiler çalışmak için en çok Rusya’ya tercih ediyor. 7 milyon 500 binden fazla nüfusa sahip Tacikistan’ın 1 milyon 500 binden fazlası geçimlerini ülke dışında sürdürüyor. İş imkanı bularak yaşamını devam ettiren göçmenler, biriktirdiği paralarını ülkesinde bekleyen aile ve akrabalarına yolluyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.