Tabloda alışılmışın dışına çıkıyor

Tabloda alışılmışın dışına çıkıyor

Farklılıklar peşinde koşan ve alışılmışın dışındaki tasarımlarla adından söz ettiren tablo ustası Münteha Öveyi, "Yaptığım tablodan müşterimin keyif alması lazım. Tablolarım gittiği yerde asılmıyorsa ben ona tablo demem" dedi

Türkiye'nin en büyük Osmanlı tuğrasını yapan ve Konya'da tabloculuk anlayışına yeni bir soluk getiren Binlerce Tablo İşletme Sahibi Münteha Öveyi, özel tablo tasarımları ile göz dolduruyor. Bir müşterisine yaptığı özel tasarımı özellikle Konya'da başka bir müşterisine yapmayan ve çeşitte sınır tanımayan Öveyi, devlet erkanına bile özel tasarımlar üzerinde çalışıyor. Ağırlıklı olarak dini motiflere yer veren Öveyi'nin tabloları, Konya'da da birçok noktada severek asılıyor. Tabloları ile aynı zamanda mesajlar veren Öveyi, "Hayallerimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

TABLO YAPMAYI KENDİ KENDİME ÖĞRENDİM

Bütün imalatı kendilerinin yaptığını belirten Öveyi, "Hiçbir şekilde dışarıya bağımlılığımız yok. Model, döküm hepsi bize ait" dedi. Bu işe ilk başladığı zaman tablo yapmanın bir sanat işi olmadığını düşündüğünü ve bu düşüncesinin her geçen gün kaybolduğunu aktaran Öveyi, "Tablo yapmak gerçekten sanat işiymiş. Ben tablo yapmayı da kimseden öğrenmedim. 50 metrekarelik bir yerde işe başladım. Dükkanda tezgâh koyacak yerim bile yoktu. Tablolarımın büyük çoğunluğunu deneme yanılma yolu ile yaptım. Şimdi siparişlere yetişemiyorum" diye konuştü.

20-2-005.jpg

AMACIM FARKLI ÜRÜNLER ORTAYA ÇIKARMAK

Model konusunda çok hassas olduğunu ifade eden Öveyi, rant sağlayacak ürün ve tasarımlara mesafeli davrandığını kaydetti. Katalog usülü çalışmadığını söyleyen Öveyi, önemli olanın yeni bir şeyleri ortaya çıkarabilmek olduğunu aktardı. "İşin maddi boyutu bir yana, yaptığım üründen hem müşterinin keyif alması lazım hem de benim" diyen Öveyi, şunları kaydetti:  "Yaptığım tablonun gittiği yerde kenara atılmaması önemli. Bir tablo yapıyorsam bu bir odanın veya bir işletmenin en güzel yerine asılmalı. Özel iş olduğu hissedilmeli. Çok şükür bu konuda güzel geri dönüşler alıyorum. Müşterilerime özel yaptığım tablolar, müşterilerimin kendi misafirleri tarafından çok beğeniliyor.  Birine yaptığım özel tasarımlı ürünü başkasına da yapmıyorum.  Müşterilerime de 'Bu ürün sana özel. Konya'da başka kimseye vermem fakat şehir dışından birisi istedi mi müsadeniz olursa veririm' diyorum."

TABLOLARIMLA MESAJ VERİYORUM

Yaptığı tabloların aynı zamanda mesaj vermesi gerektiğini söyleyen Öveyi, ağırlıklı olarak dini motiflerin yer aldığı ürünleri yaptığını vurguladı. Türkiye genelinde tabloların genelde manzara içerikli yapıldığını Konya'da ise bunun tam tersi talebin hep dini  yönde olduğunu konuşmalarına ekleyen Öveyi, "Yaptığım işlerde faydalı olabilmenin peşine düşüyorum. Örneğin bir inşaat firmasına özel ürün tasarladım. Tabloya bir de Malik'ülMülk yazdım. Binaları dikenler kendileri fakat herşeyin sahibi Allah. Ayrıca üzerine hadis veya ayet yazdığım tablolar da oluyor. Belki birisi merak eder ve o ayeti okur. Bu şekilde ayet veya hadis aklında kalır da hayatına uygular. Bundan büyük mutluluk olamaz.  Çalıştığımız büyük firmalar var. Güven tesisi ve tavsiye üzerine çalışıyorum. 'Bugün çıkalım şu firmayı gezelim de mal satalım' derdinde değilim. Tabloculara bile mal veriyorum" ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.