Tabanca çocuk oyuncağı oldu
Çelik-çomak, beş taş, körebe, dokuz taş, uzun eşek, taklalı kümbet, bilye-boncuk, saklambaç, harmanbiş, mendil kapmaca, ip atlama, yedi kiremit ve benzeri oyunlar yok olmaya yüz tuttu. Şehir hayatının getirdiği zorluklar ve bilgisayar oyunlarının her geçen gün gelişmesi geleneksel çocuk oyunlarının yok olmasına neden oldu. Çocuklar ise bugün geleneksel oyunlar yerine bilgisayar ve sokakta veya inşaat alanlarında tehlikeli oyunlarına daha fazla rağbet gösteriyor. Çocuklar oyuncak silahlarla İl Sağlık Müdürlüğü'nün hemen yanında bulunan inşaatta birbirlerini 'kovalıyor, yakalıyor ve öldürüyor'lar. Çocukların bilgisayar ve diğer elektronik ortamlarda oynadıkları oyunların fayda ve zararlarına dair tartışmalar uzun zamandır devam ediyor. Çocukların reel ortamda oynadığı oyunları ise tehlikeyi tüm boyutlarıyla gözler önüne seriyor. Şiddet içerikli oyunlar bazı ebeveynleri tedirgin ederken diğer yandan oyunların, çocukların yaratıcılık ve becerilerinin gelişmesini de engellediği herkes tarafından biliniyor. Bu tarz oyunların önüne geçilmesi için ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Küçük yaşlarda oynanan oyunların bireyin gelişiminde büyük bir yer edindiği biliniyor. Uzmanlar aileleri çocuklarını şiddet içerikli oyunlardan uzak tutması için uyarıyor.
ŞİDDET İÇERİKLİ OYUNLAR TERK EDİLMELİ
Konuyla ilgili değerlenrdirme yapan uzmanlar, “Gazetelerin üçüncü sayfasında, '12 yaşındaki çocuk silahla oynarken arkadaşını öldürdü' başlıklı haberler görmemek için bugünden itibaren önlem almak gerekiyor. Bu tarz oyunların zararlarını azaltıp faydalarını artırmak için ilk önce çocukların oynarken ne hissettikleri ve oyunların onlar için ne ifade ettiğini bilmek gerekiyor. Şiddet içerikli oyunlar ise normal gelişimin bir parçası. Erkeklerin şiddet ve korku temalı oyunlar oynaması erkeksi özelliklerini etrafına gösterme çabalarına işaret ediyor. Daha önce yapılan bazı araştırmalarda oyunlarda ünlü, güçlü farklı kimliklere sahip olmak ve gerçek hayatta yapamayacağı şeyleri yapabilmenin gençler için ilgi çekici bir faktör olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle çocuklara ileriki dönemlerde zarar verecek oyunlar aileler tarafından engellenmeli.
OYUNLAR ÇOCUKLARIN VAZGEÇİLMEZİ ARASINDA
Oyunların çocukların vazgeçilmezi olduğunu ifade eden uzmanlar, oyunların çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimine katkı sağladığını açıklayarak, “Oyun çocuğun çocukluk döneminde sahneye koyduğu seneryonun ileriki hayatında bu rolü tekrarlaması ihtimalinin yüksek olduğu bir aktivite topluluğudur. Çelik-çomak, beş taş, körebe, dokuz taş, uzun eşek, taklalı kümbet, bilye-boncuk, taştan toprak, fincan oyunu, saklambaç, harmanbiş, mendil kapmaca, hımbıl, ip atlama, yedi kiremit ve yakar top ve benzeri geleneksel oyunlar bugün unutuldu. Dramatik oyun aracılığıyla çocuklar, gerçekle, hayal arasındaki mesafeyi hızla geliştirmişlerdir. Edebiyat ve dil gelişimi, çok çeşitli etkinliklerle destekleniyor. Oyun çocuğun toplumsal gelişimine katkı sağlıyor. Oyunlar çocukların en doğal anlaşma ortamıdır. Her yaratıcılığın temelinde oynun olduğunu söylemek yanlış olmaz. Oynun çocuğun, sosyal, ruhsal, zihin ve dil gelişiminde olduğu kadar, onun fiziksel gelişimine de katkısı yadsınmayacak derecede önemlidir. Ancak bugün bu oyunlar oynanmıyor. Değişen yaşam koşulları beraberinde çocukları da yeni arayışlara sevk etti. Çocuklar inşaat alanlarında oyun oynar hale geldi” diye konuştu.
HAKAN ARMUTCU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.