Suya kota ertelenmeli

Suya kota ertelenmeli

Ova çiftçisi, bu yılın Şubat ayına kadar ertelenen su kuyularına ölçüm cihazı takma zorunluğunu önemsemiyor. Kuyuların sadece yüzde 5'inde cihaz var. Çiftçi temsilcileri ise düzenlemenin yeniden ertelenmesini talep ediyor

Su kuyularına ölçüm cihazı taktırma zorunluluğu için verilen süre doluyor. Geçtiğimiz yıllarda su kullanımını kayıt altına almak için kuyulara ölçüm cihazı takma zorunluluğu getirildi. Cihaz takma zorunluluğu tepki üzerine bu yılın Şubat ayına kadar ertelendi. Ova çiftçisi, düzenlemeye göre kuyularına ölçüm cihazı takmak zorunda. Düzenlemenin amacı, 'bilinçsiz su kullanımını önlemek' olarak açıklandı. Otomatik sayaç okuma sistemiyle Konya’daki bütün kuyuların da ruhsatlandırılması amaçlanıyor.

KUYULARIN YÜZDE 5'İNDE CİHAZ VAR

Cihazlarla kuyular kontrol altına alınacak, kimin ne kadar su ve elektrik tükettiği takip edilecek. Ancak çiftçiler düzenlemeyi önemsemiyor. Şu an kuyuların sadece yüzde 5'ine ölçüm cihazı takıldı. Düzenlemenin ertelenemesi bekleniyor. Geçen yıl yeraltı su kuyularına ölçüm cihazı takma zorunluluğunun ertelenmesi sevinçle karşılanmıştı. Çiftçi temsilcileri ise, 'Suya kota getirilecek' endişesiyle düzenlemeye karşı çıkıyor.

ZORUNLULUK 2 YIL DAHA ERTELENİR

Konu hakkında bilgi veren Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, "Yeraltı su kuyularına ölçüm cihazı takma zorunluluğu yeniden ertelenir. Çünkü altyapı hazır değil. Kuyuların büyük bir kısmına sayaç takılmadı. Kuyuların sadece yüzde 5'inde sayaç var. Bu düzenlemede pek mesafe alınmadı. Bu proje Devlet Su İşleri'nin kontrolünde yürüyor. Düzenleme geçen yıl ertelendi. Düzenleme 2 yıl daha ertelenir galiba. Çünkü kuyularda sayaç yok" diye konuştu. Çiftçinin harcadığı su miktarının bilinmesinin önemli olduğunu da belirten Bostancı,

"Suya kota konulması kabul edilemez. Düzenlemenin ise böyle bir amacı bulunmuyor" açıklamasında bulundu.

DÜZENLEMEYE KARŞI ÇIKIYORUZ

Konya Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven ise sayaç takma zorunluluğuna karşı çıkıyor. Güven, "Düzenlemeyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Suya kota uygulanmasını doğru bulmuyoruz. Bu nedenle değişikliğe karşı çıkıyoruz. Şimdi de 'suya göre tarım' diye bir şeyler söyleniyor. Sulama sistemi rehabilite edilmeden suya göre tarım yapılması da mümkün değil.  Mecliste tarım noktasında önemli hizmetleri olan Mehmet Babaoğlu ve Muhammet Uğur Kaleli ile Recep Konuk var. Sürekli onları arıyorum. Onlarla bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Düzenlemenin ertelenmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.