Süt fiyatlarına yüzde 20 zam!

Süt fiyatlarına yüzde 20 zam!

Türkiye'de süt üreticisi artan girdi maliyetlerinden dolayı süt alım fiyatlarına yüzde 20-25 aralığında zam talebinde bulundu. Söz konusu karar alınmazsa ineklerin kesime gidebileceği dile getirildi.

Türkiye'de et ve süt fiyatlarına gelen zamların ardı arkası kesilmiyor. Yem ürünlerine gelen zamların ardından üretim maliyetlerinin arttığı ifade edildi. TÜSEDAD, ağustos ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetini 17,53 TL/LT olarak hesaplarken, 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını 21,03TL/LT olarak açıklanmasını önerdi.

sut-2.jpeg

Yapılan açıklamadan satır başları şu şekilde:

Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması, üretimin devamlılığı ve ülkemizin sürdürülebilir gıda tedariki, halkımızın gıdaya alım gücüyle dengeli olabilen fiyatlarla ulaşabilmesi, kırsaldan kente göçün durması ve kırsalda işgücü bulunabilirliği diğer sanayiler için dünyada rekabetçi olunması bakımından stratejik bir konudur.

sut-1.jpg

YÜZDE 20 KAR İLE 21,03TL/LT OLARAK AÇIKLANMALI

Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama yüzde 20 kar ile 21,03TL/LT olarak açıklanması önerilmektedir."

KARAR ALINMAZSA İNEKLER KESİME GİDECEK

Ulusal Süt Konseyi (USK), 13 lira 50 kuruş olan çiğ süt tavsiye litre fiyatını 1 Mayıs itibarıyla 14 lira 65 kuruşa çıkarmıştı. Habertürk'te Didem Ernez'e konuşan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, Ulusal Süt Konseyi'nin tavsiye ettiği fiyatın yetersiz olduğuna dikkat çekerek çiğ sütün fiyatının 18 lira olması gerektiğini söyledi. Keskin, bir fiyat geçişi olmazsa anaç hayvanlarını kesime gönderme riskinin olduğunu da belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi