Susam: Ysk Oda Başkanlarıyla İlgili Kararını Değiştirmezse Aym'ye Gideriz

Susam: Ysk Oda Başkanlarıyla İlgili Kararını Değiştirmezse Aym'ye Gideriz

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun aldığı kararla yerel seçimlerde aday olmak isteyen oda ve baro başkanları ile yöneticilerinin görevlerinden istifa etmek zorunda olduğunu söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun aldığı kararla yerel seçimlerde aday olmak isteyen oda ve baro başkanları ile yöneticilerinin görevlerinden istifa etmek zorunda olduğunu söyledi. Seçim güvenliği ve geleceği açısından alınan kararın doğru olmadığını savunan Susam, kararın değiştirilmemesi halinde Anayasa Mahkemesi (AYM) ve AİHM’ye gideceklerini söyledi.

Milletvekili Susam ve İzmir’deki odaların başkanları, bir basın toplantısı düzenleyerek YSK'nin yerel seçimler öncesi aldığı kararını değerlendirdi. Bu kararla seçilmiş ve geniş bir kitleyi temsil eden esnaf, ticaret, sanayi, ziraat, mimarlar, mühendisler odaları, baro başkan ve yöneticileri, sulama kooperatifleri, geçici köy korucularının seçimlerde aday olmak istemeleri halinde istifa etmek mecburiyetinde bırakıldığını belirten Susam, “Çağdaş dünyada seçilmiş insanlar daha çok parlamentoda olurlar, çünkü bireysel olarak gitmekle bir kesimi temsil ederek parlamentoya gitmek farklıdır. Gelişmiş ülkelerin demokrasisi, örgütlü toplumların temsili üzerine kurulmuştur.” dedi. Yerel seçimlerle ilgili hukuki kararı YSK’nin verdiğini hatırlatan Susam, “YSK, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin yöneticilerinin yerel seçimlere katılabilmesi için Yerel Seçim Kanunu'nda bağlayıcı bir karar olmamasına rağmen Milletvekili Seçimi Kanunu'na dayanarak, oda başkanları ve yöneticilerinin istifaya mecbur edilmesine yönelik karar aldı.” şeklinde konuştu. Kararın hukuki olmadığını iddia eden Susam, gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Oda başkanları ve yöneticileri kamu görevi yaptıkları gerekçesiyle istifa etmek zorunda bırakılırken YSK’nin, bakanların milletvekili olduğu ve bu sebeple istifa etmelerine gerek olmadığı yönünde karar verdiğine dikkat çekerek, “Bakanlar kimdir? Türkiye Cumhuriyeti bakanı, kamu adına herkesin bakanıdır. Kamu yetkisini kullanır ve kamu kaynağını yönlendirir. Örneğin Türkiye bütçesinin yüzde 40’a yakınını kullanan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'na, 'Sen kırmızı plakana binip bakanlığını devam ettirip bu seçimlerde belediye başkanı adayı olabilirsin.' diyeceksiniz. Şimdi YSK, bir adalet dağıtan organdır. Bu organın, hukuki kararlarını alırken etik davranışların ve kamu vicdanının kabul edeceği kararları olması lazım.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.